В дорозі з Марією, Матірю Ісуса….

або як ми на молодіжний фестифаль Младіфест 2023 до Меджугоря їхали .

В днях з 24 липня по 02 серпня 2023 року, за благословенням єпископа ординарія Ольштинсько-Гданської Єпархіії владики Кир Акрадія Трохановського, та з благословення його преосвященства митрополита Перемисько-Варшавського Кир Євгена Поповича, парафія Івана Зятика в Торуню на чолі зі своїм адміністраторем отцем др-м Дмитром Лешко, вирушила в паломництво в наміреннях миру і спокою в Україні, на фестиваль молоді Младіфест 2023 до Меджугоря (Боснія і Герцоговина).

Десять днів духовної мандрівки, були надзвичайними на події. По перше інтегрували нашу митрополію, оскільки учасників було порівно – як від митрополії так і від єпархії, і показували єдність і братерськість нашої церкви в Польщі, тим паче що моттом, гаслом Младіфесту було «Ось моя мати, брати і сестри…», і ми всі були єдині в Господі, як родина Ісуса, в прагненні Божої перемоги України, за мир і спокій в ній.

«Наймолодшому» учаснику було 72 роки, були також діти та молодь. Всіх єднав Ісус, і Матінка Божа – до місця об’явлення якої ми так дружньо поїхали. Паломництво провадили отець Дмитро Лешко, та о. Богдан Ситчик, нажаль третій отець о. Богдан Круба – який також дуже палко прагнув поїхати з нами, в остатню хвилину по сімейних обставинах не міг поїхати з нами, але товаришив нам духовно, і ми тримали також і його справи в своїх молитвах. І ще з одним з намірів було прохання про зцілення нашого брата пана Мирона Сича – за якого ми палко молились в цьому чудовому паломницькому центрі, санктуарії, і якого поручали як і всі наші молитви «Матінці Божій Меджугорській – цариці миру». Паломництвом керував отець Дмитро Лешко, та Віктор Олександр його добрий друг, та директор Паломницького Центру «Вифлиєм», і координатор Меджугорського Центру в Україні, який нас відразу попередив що це паломництво, а не відпочинок преміум класу. Що треба буде трішки потерпіти невигоди, незручностей, як жертву за добру справу, що нам якщо бути щирими не завжди вдавалось. Ми виіхали в понеділок 24 липня о 5 ранку, з Ольштина до Варшави і потім на Будапешт, де переночували і наступного дня мали ексурсію по Будапешті, пропливли на кораблику по Дунаю, та мали найважливіше, Службу Божу в українській мові, в самому серці Угорщині, в катедрі св. Стефана в Будапешті, де палко молились за наші Богом бережені держави, сповідались і причащались в нами везених наміреннях.

 У вівторок ввечері був нічний переїзд до Макарської рівєри в Хорватії, де з самого ранку відправили Службу Божу в санктуарію в місцевості Вепріц, і мали вісім годин, щоб відпочитись, і задбати про свої тіла – купаючись та засмагаючи на берегах моря. І в середу ввечері заїхали до готелю в Меджугорю, під назвою «ангели» де нас по ангельськи прийняли і гостили.

Від Четверга – і до понеділку ранку, брали участь в програмі Меджугоря, да слухали конференції, співали пісні, брали участь у Службах Божих, виходили на гору Підбордо (де об’являється Матінка Божа) та Кріжавац, молились під мироточивим Хрестом – відмовляли багато розаріїв – в інтенціях з якими прийшли, щоб Марія занесла і просила разом з нами в тих всіх намірах Ісуса Христа. Також були на водоспадах Кравіца – де перебуваючи і споглядаючи красу Господню, мали час та можливість подякувати Богу за так величні Його діла.

В понеділок 31 серпня ми вертали знов через санктуарій Вепріц, що в Хорватії де мали архиєрейську Службу Божу, з владикою місцевої греко-католицької Церкви для Хорватії, Словенії і Боснії і Герцоговини, ординарієм єпархії Кир Міланом Стіпічем, який охоче прийняв запрошення отця Дмитра – щоб очолити молитву, Службу Божу за мир і спокій в Україні. Ми дуже сильно пережили молитву хорватського єпископа, який молився і правив Службу Божу в українській мові, бо як сказав «я маю 30 відсотків вірних українців, і з поваги і любові до них навчився української мови» що нас дуже глибоко зворушило, разом з ним служив місцевий парох отець Зеновій – за що їм велике «Спаси Боже».

Після нічного переїзду з понеділка на вівторок нам вдалось доїхати до озера «Хевіс» де ми затримались на термальних водах, і трішки переночували, бо шофери, фізично так багато іхати не можуть, і мають мати постої, і після чудовного дня термального купання і молитов в цій неймовірній угорській місцевості, в середу вечір 2 серпня в день пророка Іллі, Бог нам щасливо дав доїхати до наших Варшавських і Ольштинських домівок.

Тож дякуємо найперше Господу Ісусу Христу, що благословив нам цю поїздку, його Пресвятій Матері – яка нам товаришила і вчила нас бути і проводити час з Ним і бути «Його братами і сестрами» разом з нею Його Матірю, а також нашим владикам що цілу дорогу нам благословляли, дзвонили і питали як ми, і що товаришать нам постійно духовною підтримкою.

Амінь. З повагою паломники прощі миру до Меджугоря 2023.

Categories: Caritas