У неділю, 20 серпня 2023 року Божого, українська спільнота м.Плоцька обходла урочистість під гаслом Блаженнішого Святослава, Глави і Отця УГКЦ „Україна молиться, Україна стоїть”.Це була подячна молитва Господу Богу, захисникам України та людям доброї волі за підтримку Українців в Україні та по цілому світі сущих, через війну на рідній землі.

Божественну Літургію очолив Ольштинсько-Гданський Владика Аркадій Трохановський в співслужінні Владики Миколая Бичка, Єпарха Мельбурнського (Австралія). Єпископам концелібрували протоієрей Богдан Костецький, секретар курії Ольштинсько-Гданської Єпархії о.Роман Ференц, директор карітасу Плоцької дієцезії РКЦ о.Радослав Ян Завадський та о.Кшиштоф, монах селезіянин. Дияконське служіння ніс о.диякон Богдан П’ятночко.

У своїй проповіді Владика Аркадій заохотив усіх вірних віддатися Божому Проведінню і не знеохочуватися у молитовному стоянні у цей важкий і не простий для українців час. Перед благословенням Владика Микола, у своєму слові, висловив підтримку вірних його єпархії в Австралії, поділився свідчинями переживань та прихильності за долю України народів світу. Ці слова єпископа додали надії в остаточній перемозі України зі злом. Тішить те, що дуже багато людей приступило до Святої Тайни Сповіді та Святого Причастя. По закінченні Богослужіння на церковному подвір’ї був організований святковий почастунок для усіх присутніх.

Відтак, під керівництвом працівника культури України, лауреата Українських та міжнародних конкурсів Тетяни Дідковської, відбулася чудова концертна духовно – культурна програма у якій прийняли участь як діти, так і дорослі тимчасово переміщенні до Польщі жителі України. В цей день українці молилися, українці співали, українці танцювали, українці плакали, українці посміхались, а в кінці вірні разом зі священниками та єпископами взявшись за руки, утворили великий вінок єдності.

Найактивніші були відзначені похвальними грамотами Владики Аркадія за активну участь і підтримці української духовної та культурної ідентичності. Обійнявши один одного, з настроєм надії, кожен повернувся до своїх домівок, щоб відпочивши, завтра розпочати нові подвиги у розбудові української церкви та держави.

Марія Костецька