19 серпня 2023 р.Б. відбулося свято Переображення Господнього. Це свято особливо присвоєне східними слов’янами відоме з давньоруських часів. У це свято за древнім церковним звичаєм святять груші, яблука, мед та об­жинкові вінки і інше. Тому в народі цей день називають Другим, або Яблучним Спасом.

Свято Преображення обрано для благословення плодів, бо в Єрусалимі саме в ту пору дозрівав виноград, який і прийнято освячувати в цей день. Церква, благословляючи принесені плоди, утверджує думку про те, що все — від людини до рослини — повинно бути присвячене Богу як Його творіння. Так і у парафії Св. Миколая Банях Мазурських відсвяткували це велике свято. 

На проповіді пароха о. Павла прозвучали такі слова: «З сьогоднішнього Євангелія ми пізнаємо силу молитви. Під час молитви Ісус Христос преобразився. Таких прикладів сили молитви можна наводити багато. У наш час, як і колись, сила молитви преображає на краще тих, які щиро розмовляють з Богом. Тяжко на душі – стань на молитву. Неземна радість осінить тебе, благодатна іскра зігріє серце – і ти побачиш преображення в серці на краще. Молімось усердно, молімось постійно – і зміни на краще будуть для нас очевидними. Напередодні Свого преславного преображення Спаситель розмовляє з учнями про Хрест. На Таворі Він молиться за Нього. Немає, напевно, у цьому світі нічого важливішого і ціннішого за хрест Христовий. У ньому наше спасіння, на ньому розіп’яті всі наші гріхи, на ньому Свої пречисті руки простер Господь, аби всіх призвати до себе. Хрест відкриває нам царські двері раю. Через хрест ми отримали право називатися дітьми Божими. Озброєні хрестом, ми отримуємо силу в боротьбі проти ворогів нашого спасіння. Якщо Господь з хрестом Своїм з`єднав дорогу до слави, до спасіння, то і нам показав приклад того, що без хреста немає надії на спасіння, на досягнення вічної слави. «Якщо хто хоче йти за Мною, нехай зречеться себе, і візьме хрест свій, та йде за Мною» (Мт. 16,24). На горі Тавор був голос Бога Отця: «Цей є Син Мій Улюблений, в Якому Моє вподобання; Його слухайте» (Мт. 17,5). Нам дана заповідь Богом Отцем слухати Господа Ісуса, слухати у всьому, що Він нам заповів і чому нас навчив. Дорогі у Христі, святкуючи велике свято Преображення, просімо Всемилостивого Бога, щоб навчив нас молитися і, прославляючи в молитві Пресвяту Трійцю, силою Чесного і Животворчого Хреста змінив і преобразив на краще наші душі й тіла. Господи! Нехай засяє і нам, грішним, світло Твоє вічне, за молитвами Богородиці, Світлоподавче, слава Тобі. Амінь.»

В на кінець Святої Літургії було освячено первоплоди які парафіяни принесли до храму, також як традиційно був приготований родинний кош із фруктами для усіх присутніх.

с. Йосифа Марія Родич

Фото: Ігор Гнилиця

Categories: Parafie