24 серпня Україна, а також і діаспора, відзначила 32 річницю проголошення незалежності.

У четвер 24 серпня 2023 р. в ольштинському Соборі Покрови Пресвятої Богородиці відбулася подячна молитва в наміренні України, про Боже благословення на майбутнє. Божественну Літургію очолив ольштинсько-ґданський єрарх Владика Аркадій Трохановський співслужінні протосинкела, пароха ольштинського храму о. Івана Галушки та отців: о. Богдана Костецького та о. Романа Ференца. У літургії взяла участь місцева української спільнота й біженці. Усі молилися за дар незалежності, за мир, за припинення війни та кровопролиття, за погиблих воїнів та невинно вбитих мешканців України, територіяльну цілісність та світло Святого Духа для усіх провідників українського народу. У молитві присутні в храмі подякували також за усіх добродіїв та волонтерів, людей доброї волі, які невтомно підтримують Україну.

Звертаючися до згромаджених Владика Аркадій Трохановський, серед іншого, сказав: «Сьогодні відзначаємо свято Дня Незалежності України, яке повинно бути дуже радісним, щасливим, повним надії на майбуття українського народу, повне творчих ідей, які будуть надихати народ, щоби будувати новий світ в українському просторі. Однак сьогодні ми уже вдруге, а так насправді десятий раз у великий непевності з огляду на злочинні дії варварської росії відзначаємо цей важливий день в найновішій історії України. Якими словами промовляти до народу? Здається – одним співчуття, другим – надію, всі нам – переконання у перемогу України. Свобода і незалежність України, як Божий дар, є водночас плодом багатовікових героїчних змагань предків. Неустанна боротьба за суверенність Батьківщини часто була сповнена жертвами і окроплена кров’ю героїв. Проте наш народ ніколи не звертав зі своєї дороги, що нею прямував до свободи, – дороги віри, – дороги, якою є Господь наш Ісус Христос, що сам про себе сказав: „Я є дорога, правда і життя”(Ів. 14,6). Ця євангельська істина була настільки глибоко закорінена у свідомості українців, що навіть здійснювалася нереконанням: краще померти вільним, ніж рабом; краще зберегти гідність, жертвуючи собою, ніж втратити власне майбутнє та майбутнє народу, ідучи на внутрішні компроміси зі злом та неправдою. Про тих, хто йшов цією християнською дорогою правди, великий КОБЗАР написав: „…Ми просто йшли; у нас нема зерна неправди за собою. Ходімо ж, доленько моя! Мій друже вбогий, нелукавий! Ходімо дальше, дальше слава, А слава – заповідь моя.”

У цей день треба бути разом. Сьогодні треба святкувати, треба засвідчити солідарність, єдність, засвідчити увагу до українських справ. Але також пам’ятати, що свобода не є дана раз на завжди. Сьогодні треба пам’ятати про українських воїнів, лікарів, медсестер, священників-капеланів, які на фронті, волонтерів та людей доброї волі, про всіх добродіїв.

Коли Україна молиться – тоді Україна триває. Сьогодні треба надалі молитви, щоби Господь Бог благословив Україну, український народ, щоби по-новому будував свою самостійність, без почуття рабства, без фальшивих сусідів, а з почуттям незалежності, віри в свої можливості та з переконанням, що вона має героїв, про яких на віки віків треба пам’ятати. І з огляду на них треба свідомо це сказати: Слава Україні! – Героям слава! Амінь, Слава Ісусу Христу!»

На завершення Божественної Літургії Владика Аркадій прочитав молитву за мир в Україні, а парафіяльний хор після благословення заспівав виконав коцерт. На завершення літургії було відспівано «Многая літа!» усім українцям та українському народу. Перед собором учасники літургії стали до спільної, пам’яткової світлини.

У п’ятницю, 25 серпня, в Ольштині відбувся концерт присвячений Україні. Прибуло на нього багато українців та поляків. Це була також нагода подякувати усім волонтерам за зичливість до українських сучасних питань.

(ред.)

ФОТО: Збігнєв Піщако