Двадцять четвертий раз у П’єнєнжні, другий раз від варварського вторгнення московитів на українські землі наша парафія св. Михаїла в П’єнєнжні 27 серпня відзначила місцеве «Свято врожаю», яке зокрема присвячене зібраному врожаю, родючості і сімейному добробуту.

Головною подією свята у П’єнєнжні була торжественна Божественна Літургія, яку, у сослужінні пароха, о. Артура Маслея, о. Романа Ференца, о. Богдана Ситчика, о. Євгена Гаврилишина, о. диякона Богдана П’єтночка відслужив Ольштинсько-Ґданський Єрарх Аркадій Трохановський. Натомість, на початку святкувань, після привітання владики отцем Артуром Маслеєм, господарі свята подарували владиці коровай виготовлений із цьогорічного збіжжя, як символ щедрої Господньої опіки над всім людством нашої Землі.

У подячній за цьогорічний врожай літургії взяли участь також представники місцевої та повітової адміністрацій.

Владика Аркадій у проповіді до зібраних у храмі св. Михаїла, маючи на увазі глибоке підгрунтя свята, наголосив: «Якщо взяти до уваги сьогоднішнє свято, тоді кожен з нас може зробити дуже багато, щоби не марнувати продуктів. З одного боку маємо голод, а з другого змарновані мільйони тонн харчів. Як читаємо у повідомленні ООН, про що я сказав на початку, людство марнує 1/3 продуктіва, а за це можна нагодувати 2 мілярди людей. У Польщі марнуємо 5 мільйонів тонн, а це дає можливість нагодувати майже 6 мільйонів людей. Варто подумати, як ми використовуємо нащодень всі продукти. Не шануємо. Може варто подумати і поставити собі запитання: що я можу зробити?

Сьогодні дякуємо Богові за зібрані плоди, за цей урожай, хоч рік був не простий. Дякуємо за труд, за велике зусилля, за працю, за старанність. У нашій молитві просимо Господа Бога, щоби надалі благословив на майбутнє у цій непростій праці!»

Дякуючи вірянам і запрошеним гостям за присутність і молитву, на закінчення празника у храмі, Владика Трохановський оголосив, що з даним днем у парафії починає пастирську послугу як сотрудник отець Євген Гаврилишин.

* * *

Доповненням «Свята врожаю» в П’єнєнжні став концерт запрошених та місцевих ансамблів і спільна для всіх трапеза, яку організатори влаштували на площі при «Вармінському млині».

(бт)

Categories: Parafie