Тропар Образу, глас 2: Пречистому образові Твоєму поклоняємося, благий,* просячи прощення прогрішень наших, Христе Боже,* бо волею благоволив єси плоттю зійти на хрест,* щоб ізбавити тих, що їх створив єси, від неволі ворожої.* Тому благодарственно кличемо Тобі:* Ти радістю сповнив усе, Спасе наш, прийшовши спасти світ.

Кондак Образу, глас 2: Невимовного і божественного для людей твого промислу,* неописане Слово Отче,* і Образ неписаний, і богописаний,* переможна пісня правдивого твого Воплочення.* Його ж вшановуємо, цілуючи.

У цей день візантійські християни святкують Перенесення Святого Мандиліона. Образ вважався «нерукотворною» іконою, подібною до Туринської плащаниці, з якою її іноді асоціюють. Прибувши з Єрусалиму, він був перенесений до Константинополя в 10 столітті. Під час арабської окупації міста в 944 році імператор Костянтин VII викупив цей образ у еміра і з великими почестями переніс до Константинополя у церкву Пресвятої Богородиці.

Тканина зникла, коли Константинополь був пограбований у 1204 році під час Четвертого хрестового походу військами римо-католицького війська, і, як вважають деякі, знову з’явилася як реліквія в Сент-Шапель короля Франції Людовика IX у Парижі. Ця реліквія зникла під час Французької революції.

Згідно зі Священним Переданням, після Хрещення в Йордані Ісус творив багато великих чудес. Слава про Христові чуда дійшла аж до Месопотамії. Важкохворий король Абгар послав до Ісуса свого художника з проханням, щоб Господь прийшов до Едеси та вилікував його. Коли б Ісус не зміг прийти, то просив, щоб художник хоч намалював Його портрет.

Митець намагався намалювати Ісуса, але не зміг, бо Христове лице сяяло потужним світлом. Тоді Ісус притулив полотно до Свого обличчя, яке чудесно відбилося на ньому. Цей нерукотворний образ художник привіз Абгарові, який одразу видужав і навернувся зі своїми підданими до Христової віри. Згодом він помістив цей образ на воротах Едеси, щоб люди вшановували його. За правління грецького імператора Костянтина Багрянородного образ, при якому діялися численні чуда, був урочисто перенесений з Едеси до Константинополя.

Пресслужба ольштинсько-ґданської єпархії

За матеріалами: The Cambridge Historical Journal, Житія Святих