Тропар, глас 4: Різдво Твоє, Богородице Діво, * радість звістило всій вселенній, * з Тебе бо засяяло Сонце правди – Христос Бог наш. * Він, розрушивши клятву, дав благословення * і, ударемнивши смерть, * дарував нам життя вічне.

Кондак, глас 4: Йоаким і Анна з неслави бездітности * і Адам і Єва від тління смерти визволилися, Пречиста, * у святім різдві твоїм. * Його празнують люди твої, * з провини прогрішень ізбавлені, * як кличуть до Тебе: * Неплідна родить Богородицю * і кормительку життя нашого.

Марія, майбутня Богородиця, народжується завдяки Божому втручанню – її батьки неплідні та похилого віку. Це вже свідчить, як і в інших подібних випадках у Святому Письмі, що вона буде важливою фігурою в історії спасіння.

Саме вона народить Спасителя і буде Його матір’ю – це Він звільнить нас, людей, від гріхів, що ведуть до загибелі. Саме Він своєю смертю знищить смерть, будучи джерелом нашого Життя.

***

Нинішнє свято є для нас початком свят. Будучи межею закону і переміни, воно стає також дверима до благодаті та істини. Воно може ще називатися середнім і останнім. Його початок – закінчення закону; середина – з’єднання крайніх точок, кінець – одкровення істини. «Мета бо закону – Христос» (Рм 10,4)[…] Тому-то я торжествую, і ликую, і Матері Слова приношу дар святковий; тому що народжене від Неї навчило мене вірувати в Тройцю: безначальне Слово і Син учинив у Ній своє воплочення, родитель Отець благоволив це воплочення від Отроковиці, Дух Святий осінив і освятив утробу незбагненно зачатої.

Слово на Різдво Пресвятої Богородиці святителя Андрея, архиєпископа Критського, фрагменти