Угоду про депортацію українців з Польщі до УРСР і польських громадян з території УРСР підписали в Любліні 9 вересня 1944 р. Вона мала заголовок: «Угода між Урядом Української Радянської Соціалістичної Республіки і Польським Комітетом Національного визволення про евакуацію українського населення з території Польщі і польських громадян з території УРСР». Набула чинності з днем підписання.

Цікавинка:

Депортованим не допускалося до вивозу:

а) готівка, паперові, золоті й срібні гроші всіх видів, за винятком польських паперових злотих, в розмірі не більше 1000 злотих на одну людину або радянських грошей не більше 1000 карбованців на одну людину;

б) золото і платина в зливках, розсипом і в ломі;

в) дорогоцінне каміння в необробленому вигляді;

г) предмети мистецтва і старовини в тому разі, коли ті й другі становлять колекцію, або в окремих примірниках не є сімейною власністю евакуйованого; д) зброя (за винятком мисливських рушниць) і речі військового спорядження; е) фото (крім особистих фотографій), плани, карти;

ж) автомобілі і мотоцикли;

з) меблі, залізницею і автотранспортом, з огляду на транспортні утруднення воєнного часу.

* * *

Депортацію закінчив протокол підписаний 6 травня 1947 р.: «ПРОТОКОЛ між Урядом Української Радянської Соціалістичної Республіки і Урядом Польської Республіки до Угоди про евакуацію українського населення з території Польщі і польських громадян з території УРСР від 9 вересня 1944 р.». У цьому ж протоколі у статті 1 з гордістю і самовпевнено записано: «Договірні Сторони із задоволенням констатують, що евакуація українського населення з території Польщі до УРСР і польських громадян з території УРСР до Польщі відбувалася і закінчена в атмосфері взаємного розуміння та згоди».

У цілій акції було виселено українців із воєвідств: Краківського – 21 776 осіб; Ряшівського – 267 795 осіб; Люблінського – 190 734 особи.

(бт)

Джерело: Законодавство України (http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/616_065), Вікіпедіа

фото: бт