Тропар, глас 1: Спаси, Господи, людей Твоїх * і благослови насліддя Твоє, * перемоги благовірному народові на супротивників даруй * і хрестом Твоїм * охорони люд Твій.

Кондак, глас 4: Вознісся Ти на хрест волею Своєю. * Новому людові Твоєму, що Твоє ім’я носить, * даруй щедроти Твої, Христе Боже. * Возвесели силою Твоєю благовірний народ, * перемоги на супротивників дай йому, * що за посібник має Твоє оружжя миру, непоборну перемогу.

Хрест, на якому Господь Ісус віддав своє життя за рід людський, завжди був особливо шанований. Згідно з давньою легендою, вона повинна була знайти його в 326 році Oлена, мати імператора Костянтина Великого. Дізнавшись про це, імператор мав послати до Єрусалиму своїх найвидатніших архітекторів Зенобія та Євстасія, які збудували на горі Голгофі монументальну базиліку на честь Хреста: 150 м завдовжки і 60 м завширшки. Поряд з нею збудували базиліку Воскресіння (Анастасіс). Обидва храми з’єднувало подвір’я. 13 вересня 335 року обидві Базиліки були урочисто освячені та передані місцевому єпископу. На згадку про це щороку 13 вересня відзначалося свято «Воздвиження Чесного Хреста Господнього». Пізніше це свято було перенесено на 14 вересня спочатку для тих церков, які володіли цією чесною реліквією, а потім і для всієї Вселенської Церкви.

І як Мойсей підняв змія в пустелі, так має бути піднятий і Син Людський, щоб кожен, хто вірує в Нього, мав життя вічне. Ісус повертається на небо через хрест, «піднятий», як змій у пустелі, який приніс зцілення ізраїльтянам. Бог Отець послав Сина, щоб дарувати вічне життя всім людям. Однак справа відкуплення невіддільна від особистої віри: так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Єдинородного, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне. Термін «його єдинородний Син», що також означає «особливий, улюблений», часто використовувався в єврейській літературі стосовно Ісаака, щоб підкреслити величезну жертву Авраама, готового пожертвувати життям свого єдиного сина.

За матеріалами: вибірка з academia.edu