Тропар, глас 4: Днесь, благовірні люди, світло святкуємо,* отінювані Твоїм, Богомати, пришестям,* і, спозираючи на Твій пречистий образ, покірно мовимо:* Покрий нас чесним Твоїм покровом* і ізбав нас від усякого зла,* молячи Сина Твого, Христа Бога нашого,* спасти душі наші.

Кондак, глас 3: Діва днесь предстоїть у церкві* і з ликами святих невидимо за нас молиться Богу.* Ангели з архиєреями поклоняються,* апостоли з пророками ликують,* бо ради нас молить Богородиця превічного Бога.

З грецької мови – Σκέπη, Sképē має складне значення. Перш за все, це відноситься до плаща або плащаниці, але також означає захист або заступництво.

Відповідно до східної традиції, явлення Богородиці відбулося в 10 столітті у Влахернській церкві в Константинополі, де зберігалися кілька її реліквій (риза та частина пояса). У той час стіни міста були обложені ворожими військами – за різними свідченнями – сарацинами або русами. Перелякані мешканці зібралися у згаданій церкві на всенічне молитовне чування. У неділю, 1 жовтня, о четвертій ранку святий Андрій Юродивий, який був слов’янином за походженням, побачив, як відкрився купол храму і ввійшла Діва Марія, яка рухалася в повітрі над ним, світячись, в оточенні ангелів і святих. Вона стала на коліна і зі сльозами молилася за всіх вірних християн світу. Діва Марія просила Свого Сина Ісуса Христа прийняти молитви всіх людей, які благають Його і шукають Її захисту. Коли Її молитва була завершена, Вона підійшла до вівтаря і продовжила молитися. Після цього Вона розкрила Своє покривало над усіма людьми в церкві як захист.

Святий Андрій звернувся до свого учня святого Єпіфанія, який стояв біля нього, і запитав: «Бачиш, брате, Пресвяту Богородицю, що молиться за весь світ?» Епіфаній відповів: «Так, Святіший Отче, я це бачу і дивуюся!»