Тропар, глас 4: Небесних воїнств архистратиги,* молимо вас завжди ми, недостойні,* щоб ви вашими молитвами огородили нас,* покровом крил духовної вашої слави,* охороняючи нас, що усильно припадаємо і кличемо,* від бід ізбавте нас,* як чиноначальники вишніх сил.

Кондак, глас 2: Архистратиги Божі, служителі божественної слави,* ангелів начальники і людей наставники,* корисного нам просіть і великої милості,* як безплотних архистратиги.

Святкування Собору Архистратига Божого Михайла та інших Небесних Сил безплотних встановлено на початку IV століття на Помісному Лаодикійському Соборі, який був за кілька років до Першого Вселенського Собору. Лаодикійський Собор 35-м правилом засудив і відкинув єретичне поклоніння ангелам як творцям і правителям світу і утвердив їхнє шанування. Відбувається свято у листопаді – дев’ятому місяці від березня (з якого в давнину починався рік) – відповідно до числа 9-ти чинів Ангельських. Восьмий же день місяця вказує на майбутній Собор усіх Сил Небесних у день Страшного Суду Божого, який святі отці називають “днем восьмим”, бо після цього віку, що триває, настане “день восмий”, і тоді прийде Син Людський у Своїй Славі і всі святі Ангели з Ним” (Мт 25,31).

Ангельські чини поділяються на три ієрархії – вищу, середню і нижчу. Кожну ієрархію становлять три чини. До вищої ієрархії входять: Серафими, Херувими та Престоли.

Ближче за всіх Пресвятої Трійці чекають шестокрилаті Серафими (Пламеніючі, Вогняні) (Іс 6,2). Вони горять любов’ю до Бога та інших спонукають до неї.

Після Серафимів – Херувими (Бут 3,24). Їхнє ім’я означає вилив премудрості, просвітництво, бо через них, що сяють світлом Богопізнання і розуміння таємниць Божих, посилається премудрість і просвіта для істинного Богопізнання.

За Херувимами – чекають Богоносні за благодаттю, даною їм для служіння, Престоли (Кол 1,16), які таємничо і незбагненно носять Бога. Вони служать Божому правосуддю.

Середню Ангельську ієрархію становлять три чини: Панування, Сили та Влади.

Панування (Кол 1,16) панують над наступними чинами Ангелів. Вони наставляють поставлених від Бога земних володарів мудрого управління. Панування вчать володіти почуттями, приборкувати гріховні бажання, поневолювати тіло духу, панувати над своєю волею, перемагати спокуси.

Сили (1 Пет 3,22) виконують Божу волю. Вони творять чудеса і посилають благодать чудотворення та прозорливості угодникам Божим. Сили допомагають людям у несенні послуху, зміцнюють у терпінні, дарують духовну фортецю та мужність.

Влади (1 Пет 3,22) мають владу приборкувати силу диявола. Вони відбивають від людей бісівські спокуси, стверджують подвижників, оберігають їх, допомагають людям у боротьбі зі злими помислами.

У нижчу ієрархію входять три чини: Начала, Архангели та Ангели.

Начала (Кол 1,16) начальствують над нижчими ангелами, спрямовуючи їх до виконання Божих наказів. Їм доручено керувати всесвітом, охороняти країни, народи, племена. Початки наставляють людей віддавати кожному честь, яка відповідає його звання. Навчають начальників виконувати посадові обов’язки не заради особистої слави та вигод, а заради честі Божої та користі ближніх.

Архангели (1 Сол 4,16) благовістять про велике і преславне, відкривають таємниці віри, пророцтва і розуміння волі Божої, зміцнюють у людях святу віру, просвітлюючи їхній розум світлом Святого Євангелія.

Ангели (1 Пет 3,22) найбільш близькі до людей. Вони сповіщають про наміри Божі, наставляють людей до доброчесного і святого життя. Вони зберігають віруючих, утримують від падінь, відновлюють занепалих, ніколи не залишають нас і завжди готові допомогти, якщо ми забажаємо.

Усі чини Небесних Сил мають загальну назву Ангелів – по суті свого служіння. Господь відкриває Свою волю вищим Ангелам, а вони, своєю чергою, просвічують інших. Звичайним днем вшанування сил безплотних в Літургії Церкви є понеділок.