12 листопада 1623 р. у Вітебську (Білорусь) релігійними фанатиками був вбитий Йосафат Кунцевич, проповідник єдності Західної та Східної Церков, архимандрит Віленського монастиря, реформатор монашого чину Василіян (ЧСВВ), архиєпископ Полоцький і Вітебський, автор полемічних і богословських трактатів. Папа Пій ІХ причислив його до лику святих і проголосив  покровителем для Русі та Польщі, а Папа Іван Павло ІІ назвав «апостолом єднання». Святий Йосафат є покровителем України.

2023 рік Литовський парламент одноголосно визнав роком св. Йосафата Кунцевича на державному рівні.

Архиєпископ Йосафат Кунцевич згинув мученицькою смерт’ю від побиття противниками церковної єдності. Після його смерті біля тіла мученика почали діятися чуда. Йосафат Кунцевич був беатифікований Папою Урбаном VIII через двадцять років після смерті в 1643 р. У 1867 р. в Римі Папа Пій ІХ проголосив про канонізацію Йосафата Кунцевича, небесного покровителя України-Русі.

Св. Йосафат за життя користувався великою повагою за свої інтелектуальні здібності поміж своїми сучасниками. Під його редакцією виходили численні тексти про першість св. Петра, єдність Церкви, хрещення св. Володимира. Видав, серед іншого, катехизм.

Наша Церква торжественною літургією за участю достойних гостей і численно прибулих мирян в неділю 6 листопада 2022 р. у Вільні, у василіянському монастирі Пресвятої Трійці розпочала святкування 400-ліття мученицької смерті першого святого УГКЦ. Літургіх очолив Ольштинсько-Ґданський Ординарій УГКЦ Аркадій Трохановський. Перед престолом стали також, серед іншого апостольський нунцій у Литві Петар Ражич, віленський архиєпископ Ґінтарас Ґрушас, єпископ Даріус Трійоніс, Владика Іриней Білик ЧСВВ, канонік папської базиліки Санта-Марія-Маджоре в Римі та греко-католицькі й латинські священники з Литви, України, Польщі, Італії, Естонії, Латвії та Угорщини.

(бт)