2 грудня 1973 р. в Івано-Франківську після виклику до КҐБ помер Іван Слезюк, блаженний УГКЦ, єпископ катакомбної УГКЦ, багатолітній в’язень радянських тюрем і концтаборів.

Народився у с. Живачів на Станіславівщині 14.01.1896 р. Священник-катехит у школах та гімназіях Галичини. Висвячений 1945 р. на єпископа владикою Григорієм Хомишиним у передчутті арештів ієрархії УГКЦ. Заарештований 2 червня 1945 р., звільнений після 10 річної каторги у воркутинських таборах, повторно заарештований у липні 1962 р. Підпільний єпископ Івано-Франківської єпархії протягом 8 років. Помер після чергового виклику до КДБ у Івано-Франківську. Мощі блаженного вшановуються у катедральному соборі Воскресіння ГНІХ у Івано-Франківську.

Cимвол воднораз благості у вірі та крицевої у ній незламності, вироблених через усе життя, дякуючи діянню невидимої Божої благодаті, яку живо відчував усім своїм єством, та «завдяки» морозному кліматові азійського Сибіру, в умовах якого, стараннями безбожницького режиму, впродовж цілого десятка років мав змогу вдосконалювати свою волю – справжній зразок Христового апостола, що доповнюючи власними стражданнями страждання Богочоловіка і Його Церкви, переможно перетерпів до кінця, щоб прийняти вінець перемоги.

Молитва до священномученика Івана Слезюка

Спасе, наш Господи Ісусе Христе, Ти завжди під час переслідування християн кликав безстрашних пастирів, які берегли Твоє стадо й вели його до небесної Вітчизни, подібно й у нашій Церкві Ти покликав вірного слугу твого Івана, який не злякався переслідування, наруг і смерті через підступне й зловмисне опромінення, але до решти віддав своє життя, як промінний свідок твоєї слави і нині ми просимо Тебе, за молитвами твого вірного священнослужителя Івана, дай нам сильну віру, постійну надію і велику любов, щоб, долаючи нелегкі випробування цього земного життя, ми також сталися світильниками правди й осягнули вічне життя у Твоєму Царстві та прославляли Тебе й Твого Отця і Святого Духа нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

За матеріялами: Місія Постуляційний Центр

беатифікації УГКЦ