В день світлого празника св. Миколая Чудотворця, в середу 6 грудня 2023 р. греко-католицька парафія в Добому Місті відзначила подвійне свято: празник та ювілей 65-ліття від заснування спільноти.

Божественну Літургію очолив Владика Аркадій Трохановський  – Єпарх Ольштинсько–Ґданський у співслужінні отців: Ольштинського декана о. Богдана Ситчика – пароха  Доброго Міста та Лідзбарка Вармінського, о. Романа Ференца та о. Євгена Гаврилишина. У Тайні Покаяння послужили отці: о. Юліян Кравецький з Бартошиць та о. Артур Маслей з Пєнєнжна.

Преосвященнішого Владику Аркадія на порозі храму привітали віряни та отець Богдан Ситчик запрошуючи очолити празничну Божественну Літургію.

У проповіді до згромаджених у храмі Владика Аркадій, серед іншого, сказав: «Ювілей, це перше слово і чому? Щоби вшанувати людей і спільноту, яким звичайно залежало, щоби не здаватися, щоби прорвану історію продовжити на чужині та покзати свою гідність. І тому ми тут є, щоби пригадати, подякувати та в молитвах згадати і просити Господа Бога про благословення на майбутнє, а за заступництвом св. Миколая просити про це, щоби дав нам витривалість у тому, щоб чинити добро. політичні зміни в Польщі з кінця 50-тих років ХХ століття дозволили на те, щоби у 1958 р. заснувати парафіяльну спільноту тут, в Доброму Місті.

Виселенці утворили церковну спільноту, щоби своє та своїх рідних життя будувати на тривалому фундаменті, яким є Господь Бог та Його Закон Божих Заповідей. Зробили так, щоби в такий спосіб зберегти свою ідентичність: релігійну та національну. Упродовж минулих років тут, для Вашої спільноти служило – було парохами 12 священників, а 13 священником, який тут служить більше 20 років, є о. декан Богдан Ситчик. Найдовше з усіх священників, але це свідчить про стабілізацію.

З Вашої парафії вийшло також п’ять монахинь, які поповнили Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії в Польщі: с. Мирослава Скіба, с. Зеновія Вільховська, с. Меланія Кузьо, с. Антонія Кузьо, с. Даниїла Шумна. Це великий дар, що вашими молитвами наша Церква отримала такі покликання. Сьогоднішнє свято, це велике свято вдячності усім, хто постійно дбає про наш духовний простір. Дякую о. декану, вашому пароху та його дружині Оксані за довголітнє душпастирювання в цій парафії, за велике зусилля, за дбання про єдність в парафії, за матеріяльну та духовну турботу. За ті всі роки невтомної праці. Дякую також усім отцям, які тут працювали. Наші предки поставили на віру в Бога, зберегли свою ідентичність: релігійну та національну. Вчили нас молитви рідною мовою. Їхня праця принесла плоди. Ми не стали кимось іншим. Про це треба пам’ятати і бути ім вдячними. Жертвували себе, але цю працю треба продовжувати, щоби у своїй Церкві надалі були люди. Дякуючи поколінню, яке виховало нас, яке зробило все, що було можливе, сьогодні також і ми з новим духом відповідальності за народ, за Церкву, за свою особисту, індивідуальну ідентичність повинні йти цією дорогою, щоби не бути кимось іншим. Триваймо з переконанням у вірі наших предків.

Маю надію, що цей черговий празник, 65-ліття існування парафії, спонукає нас до відновлення нашої віри, об`єднає всіх нас і стане джерелом духовного розвитку для цілої спільноти на майбутнє. Дякую усім вам за це, що організуєте різні заходи: релігійні, культурні, за те, що плекаєте українську традицію, підтримуєте та вчите наших сусідів пошани до українців та нашої Церкви. Нехай віра в Бога буде у нас на першому місці та допоможе будувати рідний дім на основі Божих Заповідей.

Переживаймо час Різдвяного Посту, вміймо добре цей час використати, на молитву, щоб ми відчули переміну в нас самих, скористаймо зі Сповіді, щоб наші серця були відкриті та щирі для других. Амінь».

На закінчення  Владика Аркадій подякував усім священникам, вірянам, хорові. Після Божественної Літургії присутні в храмі традиційно відспівали «Многая літа» усім парафіянам, священникам, які тут працювали. Цього дня до кожного мирянина прийшов також Святий Миколай.

ВАТ

Фото: Парафія

Отці, які служили в Доброму Місті:

  • О. Петро Гардибала (1958-1961), о. Євстахій Хархаліс (1961-1962),
  • О. Теодор Майкович (1962-1967), о .Володимир Пирчак (1967-1968),
  • О. Миколай Заяць (1968-1969), о. Кіндрат Яцків (1969-1984),
  • О. Богдан Крупка (1984-1985), о. Петро Кушка ЧСВВ (1985-1990),
  • О. Мелетій Білінський ЧСВВ (1990-1991), о. Ярослав Москалик (1991-1995),
  • О. Станіслав Тарапацький (1995-2003), о. Ярослав Ґостинський (2001-2003, сотрудник),
  • О Богдан Ситчик (2003-…. ),
Categories: Parafie