У першу неділю Великого Посту ординарій Ольштинсько-Гданської єпархії Вдадика Аркадій Трохановський відслужив Божественну Літугію в ольштинському соборі. З Владикою співслужили: місцевий парох о. Іван Галушка та о. диякон Богдан П’єтночко, а у Тайні Покаяння служив о. Станіслав Тарапацький.  

У проповіді Владика Аркадій відзначив:  Як кожного року перед празником Воскресіння Христового почали ми Великий Піст. Час, в якому ми повинні більше часу присвятити на молитву, піст та милостиню, на індивідуальну працю над собою, щоби досвідчити духовного відновлення. У сьогоднішню неділю почули ми притчу про покликання учнів. Це відноситься також і до нас. Ми також запрошені, щоби бути учнями Ісуса Христа. Наш Спаситель також хоче, щоби ми, як читаємо в євангелії від св. Івана: „Побачили більше, ніж те. Щоби ми побачили небеса відкриті і ангелів Божих, як вони возходять та сходять на Сина Чоловічого”.  Іноді ми захищаємо себе перед тим. Можливо і реторично питаємо себе: я мав би стати учнем Ісуса? Наш Спаситель кожному дає такий шанс, щоби відкрити своє серце для Нього. Великий Піст, це не накладання тягарів, але заохота, щоб спробувати зробити щось, у чому я буду ближче Господа Бога.

Сьогодні, в першу неділю Великого Посту, відзначаємо неділю православ’я, яка  наголошує на тому, щоб урочисто віддати честь і поклін святим іконам Ісуса Христа, Пресвятій Богородиці і всім святим. Неділя православ’я, це неділя, якою ми пригадуємо, щоб у кожного східного християнина була ікона, перед якою буде молитися і заносити усі свої прохання до Господа Бога. Добре, щоби в першу неділю Великого Посту пригадати собі про почитання ікон. Вони є також Божим знаряддям і мають нам допомогти керувати наші очі вгору. Ми повинні частіше, як зазвичай, споглядати на Господа Бога. Християнське життя, це зусилля але Великий Піст може оздоровити нас з духового лінивства та спонукати до цього, щоби ми наново забажали діалогу з Господом Богом, з Тим, який завжди хоче добра людині, добра для кожного з нас.

На закінчення Божественної Літургії у неділю православ`я Вдадика Аркадій та о. Іван Галушка освятили ікони та хрест принесені вірними до храму.

ВАТ

Фото: Ю. Галушка