Світлий празник Богоявлення Господнього в ольштинському соборі Покрови Пресвятої Богородиці пройшов дуже урочисто. Вперше ми святкували його 6 січня.

Найперше, у п’ятницю ввечері, в парафіяльному залі вудбувся Щедний Вечір, в якому взяли участь парох о. Іван Галушка з дружиною, о. Станіслав Тарапацький, Сестри Служебниці а також місцеві парафіяни. Після Щедрого Вечора було відслужно Велике Повечір’я, Божественну Літургію та перший обряд освячення води. Божественну Літургію очолив протосинкел о. Іван Галушка з о. Станіславом Тарапацьким.

Натомість, у суботу 6 січня 2024 р., у соборі було відслужено Архієрейську Божественну Літургію, яку очолив Владика Аркадій у співслужінні отців: пароха катедрального собору о. Івана Галушки, секретаря Ольштинсько-Ґданської Консисторії о. Романа Ференца, резидента парафії о. Станіслава Тарапацького а також о. дикона Богдана П’єтночкі.

У проповіді до вірян Владика Аркадій зокрема відзначив: „Сьогодні коли святкуємо празник Богоявлення Господнє віднаходимо у цьому святі паралеллю до створення світу. Цим святим Свята Тройця не просто об’являється людям, щоб відкрити нам якісь секрети – Творець знову торкається свого творіння і чинить нове творення, оновлює все, дає йому нове життя, новий початок. Ріка Йордан стає місцем оновлення, тут відбувається хрешення на покаяння. Тут об’являється Пресвята Тройця, об’являється спільнота Божих осіб, різноманітних, але одночасно, як глибого зв’язаних зі собою. Це також взірець для всіх нас, щоб також у такій різноманітності, але в єдності будувати нашу земську спільноту.” У наступних своїх словах Владика Аркадій підчеркнув – „Маємо бути задивленими в особу Ісуса Христа, його споглядати. Дивитись в такій спосіб, щоб від Христа набирати оновлення, неначе ставати новим створінням. Завдяки Йому ми маємо прощення наших гріхів. Цю силу нового життя несе в собі Христова Церква через освячену йорданську воду. Появлення Господа, це запанування над хаосом, це наведення порядку.  Якщо світ послухав би тих слів, то на скільки більше було би миру у світі, дружніх відносин поміж державами, зичливості та любові поміж людьми.”

Закінчуючи проповідь, Владика Аркадій подякував усім, хто був причетний до підготування празника: отцю пароху, паламарям та Сестрам Служебницям. Під кінець Божественної Літургії відбувся чин освячення води. Опісля Владика Аркадій освятив свяченою водою усіх прибулих до храму. На завершення літургії присутні в храмі традицийно відспівали многолітствіє Папі Францискові, Главі і Батьку УГКЦ Святославу, усім митрополитам та єпископам, священникам, сестрам і братам монахам та цілому українському народові.

На закінчення Божественної Літургії місцеві парафіяни привітали Владику Аркадія з уродинами та заспівали многолітствіє.

Редакція:  cerkiew.eu    ;      фото: Іван Курій

Categories: Katedra