24 січня 1874 р. (150-та річниця), в селі Пратулин на Холмщині (Люблінське воєвідство) сотня московитських солдат розстріляла беззбройних селян, що не бажали переходити на московське православ’я, не віддали ключів від своєї церкви та стали на захист своєї віри. 1996 р., під час перебування у Польщі, Папа Іван Павло ІІ проголосив Пратулинських Мучеників блаженними.

*          *          *

«В кінці 1873 року парафіяльний священик Пратулина о. Йосиф Курманович, боячись арешту за неприйняття ним православ’я, відслужив Різдвяну Літургію і покинув село та перейшовши кордон з Австрією, переселився в Галичину. Парафіянам він сказав, що скоро влада заборонить Греко-Католицьку Церкву (…).

У січні 1874 року Маркел Попель [православний адміністратор Холмської єпархії] відправляє в Пратулин перейшовшого в православ’я галицького москвофіла о. Леонтина Урбана, якому парафіяни відмовилися віддати ключі від церкви. На скаргу о. Урбана в поліцію, до села прибув царський поліцейський виконавець Катунін, який повторив вимогу, на яку ще раз отримав рішучу відмову. Через кілька днів, 24 січня Катунін та о. Урбан повернувся до Пратулина із сотнею солдат під командуванням полковника Штейна. Коло церкви зібралось понад 500 вірних греко-католиків з метою захистити право на свій храм. Коли солдати вишикувались вздовж зовнішнього боку паркану, що оточував церкву, почались останні переговори. Данило Кармаш, тримаючи розп’яттяв руках, нагадав Катуліну про його попередні запевнення, що уряд не має наміру зробити з них православних (…).

На місці загинуло 9 чоловік, ще 4 померли вдома від смертельних поранень. Ось всі їхні імена: Данило Кармаш, Вінкентій Левонюк, Іван Андреюк, Констянтин Лукашук, Максим Гаврилюк, Михайло Ваврищук, Лука Бойко, Ігнатій Франчук, Микита Грицюк, Констянтин Бойко, Пилип Герилюк, Онуфрій Василюк, Вартоломій Осип’юк».

Благовіст (№ 12–01 (387) 2023–2024 р.)

*          *          *

На 16 березня 2024 р., в рамках спільних душпастирських дій усіх трьох наших єпархій у Польщі на 2024 р., вирішено організувати прощу до Пратулина з нагоди 150-ої річниці смерті Пратулинських мучеників.

(бт)