У п’ятницю 2 лютого 2024 р. Католицька Церква двох обрядів відзначала свято Стрітення Господнього. День цього празника, починаючи від 1997 р., це також Всесвітній день богопосвяченого життя, який встановив св. Іван Павло ІІ.

З нагоди свята, на запрошення римо-катлицького вармінського Митрополита Архиєпископа Юзефа Ґужинського в конкатедрі св. Якова в Ольштині відбулася урочиста Божествення Літургія. Запрошеними до участі в неї були з Греко-Католицької Церкви сестри-монахині зі Згромадження Сестер служебниць Непорочної Діви Марії з Ольштина та ченці-монахи, а також Владика Аркадій Трохановський.

Божественну Літургію очолив архиєпископ Юзеф Ґужинський. Єрарх відзначив, що нашою молитвою ми хочемо висловити вдячність доброму Богу за кожну богопосвячену особу у Вармінській архидієцезії та Ольштинсько-Ґданській Єпархії.

У проповіді до мирян Владика Аркадій Трохановський, серед іншого, сказав: «Вєвангелії від св. Матея читаємо слова: Ви – сіль землі. Коли ж сіль звітріє, чим її солоною зробити? Ні на що не придатна більше, хіба – викинути її геть, щоб топтали люди (Мт. 5,13). Сьогодні, в день цього свята, згадуємо осіб, які віддали себе в службу Богу – усіх сестер-монахинь та отців-монахів – осіб Богові посвячених. Вони відрікаючися всього, пригадують нам про вірність. Сьогодні, в день свята Господнього Стрітення, дякуємо Вам за службу та даруємо молитву. Це буде наша пам’ять, але також і духовна підтримка богопосвяченим особам. Слухаючи різних думок чи спостерігаючи спроби мінімалізувати цінність освяченого життя, сьогоднішнім святкуванням ми хочемо висловити своє глибоке ТАК Богу і цій формі життя в Церкві. Одночасно ми хочемо скріпити сестер та отців у правильності їх покликання та необхідності цього способу життя. Ми живемо в час, коли бути віруючим, бути християнином, а особливо бути католиком, тобто людиною спрямованою до Бога, багато хто вважає несумісним». Владика закликав також молитися за нові покликання, за монахинь і монахів. Подякував за постійне свідчення.

На закінчення владика подякував римо-католицькому духовенству за поміч усім українським біженцям та попросив про молитву в наміренні миру в Україні.

Після проповіді богопосвячені особи відновили свої приречення, а на закінчення Божественної Літургії подякували єпископам за спільну молитовну зустріч.

Редакція: cerkiew.eu

Фото: с. Франциска Саламашек СНДМ