«На славу Божу та добро духовне людей»

Декретом Владики Аркадія Трохановського, ольштинсько-ґданського єпарха, від 1 вересня 2023 р. в Ґданську нову місію розпочали Сестри Служебниці. Перше і головне завдання Сестер Служебниць при греко-католицькій парафії в Ґданську, це катехизація дітей та молоді.

Сестри замешкали в домі, де потреба було пів року, щоби провести необхідні ремонти. В суботу 3 лютого 2024 р. відбулося важливе торжество – посвячення дому, якого покровителем став св. Архистратиг Михаїл. У цій подїі взяли участь: Владика Аркадій Трохановський, який довершив посвячення дому та каплиці, Генеральна настоятелька Згромадження Сестер Служебниць – с. Софія Лебедович з Риму, Провінційна Настоятелька с. Магдалина Ожанська з Варшави, а також парох греко-католицької парафії в Ґданську – о. митрат Йосиф Улицький, декан Ґданського деканату – о. Степан Прихожденко та Сестри Служебниці з Ольштина, Бартошиць, Кошаліна, Варшави, Перемишля та Пралковиць.

Найперше відбулося посвчення дому та каплиці Владикою Аркадієм. Після цього чину, в новій каплиці відслужено Божественну Літургію, в якій владика та присутні отці молилися в наміренні Згромадження Сестер Служебниць – за покликання до монашого стану та за с. Оксану Ващур з нагоди іменин. У проповіді Владика Аркадій розповів про історію запрошення Сестер Служебниць до Ґданська, про нові виклики та завдання. Владика нагадав, щоби по змозі цей дім став домом духовної віднови для кожного, хто відвідає його, щоби був місцем молитви, яке помагає віднаходити спасіння в особі Ісуса Христа. А на завершення Владика Аркадій подякував сестрам за служіння Богові та нашій Церкві.

Зі словом подяки звернулися: Генеральна настоятелька – с. Софія Лебедович, яка передала вітання з грамотою від Папи Франциска з Ватикану, Провінційна Настоятелька с. Магдалина Ожанська, яка подарувала статую св. Архистратига Михаїла та с. Оксана Ващур, настоятелька нового дому св. Архистратига Михаїла в Ґданську, яка висловила слова вдячності усім пристунім за прибуття та спільну молитву. Натомість Владика Аркадій подарував сестрам до нового дому ікону Покрови Пресвятої Богородиці. На завершення першої частини свята заспівано усім присутнім сестрам, Владиці Аркадієві та отцям «Многая літа».

У другій частині зустрічі сестри прийняли усіх гостей святковим обідом, а після був час на спільну зустріч та розмови про катехитичний, душпастрський та молитовно-літургійний досвід.

Сестрам із Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії з нагоди дня осіб богопосвяченого життя бажаємо всього найкращого, Божого благословення, нових покликань, віри, надії та любові, а сестрам нового дому під покровом Св. Архистратига Михаїла в Ґданську бажаємо відваги, великої креативності в нових викликах та щоби співпраця з вірянами греко-атолицької парафії в Ґданську була на славу Божу та добро духовне людей.

Редакція: www.cerkiew.eu

Фото: с. Франциска Саламашек ССНДМ