15 лютого 1574 р. друкар Іван Федорович (часто також називають його Федоров), який та той час вже мешкав і працював у Львові, завершив друк «Апостола» — першої відомої надрукованої в Україні книги.

*          *          *

Іван Федоров (р. н. невід. — пом. 5 грудня 1583 р.) — друкар і видавець, винахідник військової техніки, диякон. Поширені останнім часом твердження, що Федорович народився в Білорусі бл. 1510 і навчався у Краківському університеті, не підтверджуються документами.

1564—65 разом із майстром-білорусом П. Мстиславцем надрукував перші в Росії точно датовані книги — «Апостол» і «Часовник». Звинувачений у єресях, переїхав на Підляшшя, де 1568—70 випустив дві книги («Євангеліє Учительне» і «Псалтир з Часословом») у Заблудові — маєтку Г. Ходкевича, гетьмана литовського, нащадка київських бояр.

У Львові із 25 лютого 1573 по 15 лютого 1574 працював над «Апостолом» — найстаршою відомою нині книжкою, що вийшла друком в Україні  («Апостол Львівський»). 1574 випустив «Буквар» — перший у Східній Європі друкований підручник. Прийнявши запрошення князя Острозького, переїхав до Острога, де надрукував «Азбуку» (1578), «Книгу Нового Завіту» (1580) і «Острозьку Біблію» (1581), яку слушно вважають шедевром друкарського мистецтва.

Брав участь у редагуванні текстів книг, писав до них післямови. Винайшов також новий тип гармати, який запропонував імператору Рудольфу II Габсбургу і саксонському курфюрсту Августу Веттіну.

За: Енциклопедія Історії України

*          *          *

Похоронений Іван Федорович на території Онуфріївського монастиря у Львові. З плином літ надгробок з могили зник й пропала надгробна плита – її замурували в стіну. Однак цю плит  було знайдено в 1971 році. Тоді також навіть відновили надгробок.