Отець Микола Денько народився 29 листопада 1905 р. в с. Босько Сяноцького повіту в родині Івана та Розалії (з дому: Проць). Навчався у гімназії в Сяноці, а згодом у Папській колегії св. Йосафата (Рим). Священничі свячення отримав у м. Ґроттаферрата (Італія) 18 жовтня 1931 р.

В роках 1932-1945 о. др Микола Денько працював духівником і викладачем церковнослов’янської мови, літургіки, аскетики у Перемиській духовній семінарії.

Насильна депортація (після закінчення ІІ світової війни) перемиських Владик і деяких членів Капітули оминула о. М. Денька. Він тоді лікувався в санаторії біля Кракова. Довідавшись про арешти й депортації єпископів Й. Коциловського та Г. Лакоти, він разом з о. С. Грабом і о. В. Голинським відвідав їх Еміненції Кардинала Сапєгу та Примаса Гльонда, просячи про заступництво, але, на жаль, надармо.

Перебував на лікуванні у Свошовицях біля Кракова, жив у греко-католицькій плебанії у Кракові. До 1952 р. працював капеланом жіночих згромаджень Бенедиктинок та Самаритянок у Прушкові під Варшавою. Доїжджав допомагати в душпастирстві о. М. Ріпецькому в Хшанові. Співавтор звітів до Конгрегації у справах Східних Церков про стан УГКЦ у Польщі.

Заарештований 16 грудня 1952 р. Обвинувачений у замаху на цілісність польської держави, співпраці з підпіллям ОУН/УПА, участі в редагуванні та надсиланні до Ватикану звітів «наклепницького характеру», отриманні від архиєпископа А. Ґльонда близько 6 тис. доларів США.

Засуджений 31 грудня 1953 р. до 12 років позбавлення волі та 5 років позбавлення громадянських прав з конфіскацією майна. Покарання відбував у тюрмах Варшави, Штума, Равича, Вронків. Римо-католицька митрополича курія у Варшаві внесла прохання до Верховного суду ПНР про перегляд справи трьох греко-католицьких священників. Суд скасував вирок, передавши справу на повторний розгляд. Суд зняв з о. М. Денька всі звинувачення. Звільнений у липні 1956 р.

Після звільнення о. др Микола Денько близько року перебував на лікуванні, відтак переїхав до Кракова, де організував і був душпастирем греко-католицької станиці Воздвиження Чесного Хреста (1957-1986).

Помер 14 квітня 1991 року в Кракові; похований 18 квітня 1991 р. в капітульній гробниці у Перемишлі.

(ред)