Постать священномученика Йосафата (Івана) Кунцевича, його життя, діяльність та творчість стали темою релігійного конкурсу для учнів від п’ятого класу початкової школи і аж до матуристів середньої школи. Фінал відбувся в суботу 2 березня в приміщеннях Комплексу Шкіл з Українською Мовою Навчання в Гурові Ілавецькому.

Конкурс зорганізував Катехитичний Відділ нашої Єпархії очолений о. митратом Іваном Лайкошем. Спочатку катехити провели його на парафіяльному рівні, щоби, вибравши найкращих його учасників, приїхати з ними на фінал до гурово-ілавецької української школи. Так, отже, в порогах цього навчального закладу появилися учні зі своїми катехитами з: Ельблонга, Ґданська, Лідзбарка Вармінського, Байор Малих, Ольштина, Моронґа, Орнети, Лемборка, Круклянок та, звичайно, учні з парафії в Ґурові Ілавецькому. Разом, отже, цілий спектр Ольштинсько-Ґданської Єпархії УГКЦ.

У святково прикрашеній залі учасники конкурсу приступили до вирішення тесту, після чого був час на ознайомлення зі школою, її дидактичними пропозиціями, обладнанням, досягненнями учнівського та вчительського колективів тощо.

З результатами конкурсу учасники ознайомилися в місцевому храмі Воздвиження Чесного Хреста після Молебня за перемогу та мир в Україні. Владики Аркадія Трохановського, який спеціяльно з нагоди конкурсу й з метою зустрічі з наймолодшими (тими, що старанно навчаються) членами нашої єпархії прибув до Гурова Ілавецького очолив спільну молитву та звернувся до присутніх зі словом:

«Сьогодні не так просто приходить нам визнавати свою віру, тому що світ не завжди хоче зрозуміти такої постави, науки Ісуса Христа, життя святих. Проте, для кожної молодої людини, коли вчимо про святих, найперше звертаємо увагу на цінності, якими жили святі особи. Наш святий Йосафат Кунцевич жив цінністю, яка мабуть явиться найважливішою – вірою в Господа Бога. Тому він вчить нас визнавати віру, дивитися в Ісуса Христа, молитися кожного дня, не забувати, але проявляти велику ревність, бути самим переконаними, щоби заносити молитву до Господа Бога» 

Переможцями конкурсу, визнані членами конкурсної комісії, стали:

І Анна Гнатюк (Гурово Ілавецьке);

ІІ Олександр Войцєховський (Лідзбарк Вармінський);

ІІI Іван Свідницький (Ельблонг);

III Каріна Васова (Моронґ).

Учасники конкурсу були нагороджені дипломами й призами, а окремою, особливою нагородою, нематеріяльного характеру, став факт зустрічі, інтеграції, завдяки чому просто можна було реально пересвідчитися, що «разом нас багато» і всі ми з одної громади (родини).

Комісія пам’ятала також про катехитів  разом зі щирими словами даруючи їм почесні грамоти, як знак подяки за працю зі своїми підопічними.

Для вшанування героїв і героїзму українськоно народу в другу річницю повномаштабного вторгнення Росії на Україну учасники конкурсу зодягнули вишиті сорочки.