(Konstytucja Filipa Orlika. Ustawa o ustanowieniu praw i swobód Wojska Zaporoskiego – porozumienie konstytucyjne hetmana Wojska Zaporoskiego Filipa (ukr. Пилип) Orlika ze starszyzną i kozakami, które określało prawa i obowiązki całej wspólnoty. Podpisane zostało 5 kwietnia 1710 r.

Dokument sporządzono w łacinie i języku staroukraińskim. Składa się z 16 rozdziałów. Konstytucja obowiązywała cztery lata. Oryginał dokumentu zapisany łaciną znajduje się w Szwecji, w Państwowym Archiwum Szwecji w Sztokholmie, natomiast zapisany w staroukraińskim – w  Moskwie).

(ред.)

*          *          *

5 квітня 1710 року на зборах козацтва біля містечка Тягина (сьогодні Бендери –  місто в Молдові, порт на річці Дністер) на правому березі річки Дністер прийнято договір (конституцію) гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом Війська, який визначав права і обов’язки усіх сторін угоди.

Підписаний від козацької старшини кошовим отаманом Костем Гордієнком та затверджена шведським королем Карлом XII, договір, однак, не набув чинності, оскільки був написаний в умовах вигнання.

Після поразки в битві під Полтавою у 1709 році гетьман Іван Мазепа зі своїми найближчими оточенням з числа козацької старшини разом із залишками українсько-шведської армії відступили на територію Османської імперії. Не в змозі пережити крах свого плану на встановлення України як самостійної держави, Мазепа помер у Тягині восени того ж року. Новим гетьманом було обрано генерального писара Пилипа Орлика. При його обранні на раді старшин було прийнято документ «Пакти й конституції законів і вольностей Війська Запорозького», що визначав права і обов’язки гетьмана та обов’язки усіх членів Війська Запорозького. Документ було укладено двома мовами – староукраїнською та латиною.

Остання сторінка україномовного оригіналу Конституції Пилипа Орлика з його особистим підписом.

У преамбулі трактувалася історія та шлях становлення Київської Русі, а надалі Малої Русі (України), викладалася історія козацтва з позицій хозарської теорії походження козаків, популярної в ті часи. В положеннях основних статей проголошувалась незалежність Малої Русі від Російського царства і Речі Посполитої і постійний союз з Кримським ханством, незалежність православної церкви від московського патріархату. Територія Війська Запорізького визначалася згідно Зборівським договором 1649 року. Повноваження гетьмана обмежувалась створенням Генеральної ради з числа старшини і „видатних і гідних людей від кожного полку”, яка мала збиратись тричі на рік.

Шведський король Карл XII, який був присутній в Бендерах в той час на зборах козацтва, гарантував дотримання цих статей, як «захисник України».

Латиномовна копія XVIII століття зберігається нині в Національному архіві Швеції. Україномовний оригінал Конституції було віднайдено у 2008 році в Російському державному архіві давніх актів. Віднайдений комплекс документів включає оригінальний текст Конституції, складений староукраїнською мовою, а також оригінальний підтверджувальний диплом Карла ХII на обрання Пилипа Орлика гетьманом. Автентичність цих документів підтверджується власноручним підписом гетьмана Пилипа Орлика та печаткою Війська Запорозького на рожевому воску з червоною стрічкою, а також власноручним підписом шведського короля Карла ХII на підтверджувальному дипломі.

9 квітня 2010 року в Бендерах було відкрито пам’ятник (фото) Конституції Пилипа Орлика, встановлений на честь її 300-річчя. Пам’ятний знак споруджено у вигляді книги, на якій викарбувано інформацію про історію написання Конституції та її повну назву українською і латинською мовами.

29 червня 2011 року у шведському місті Крістіанстад відбулося урочисте відкриття пам’ятника та меморіальної дошки українському гетьману Пилипу Орлику, де він мешкав у 1716–1719 роках.

(galinfo.com.ua)