У Великому Тижні служимо різні, приписані Східній Церкві богослужіння, якими поглиблюємо наші роздуми про терпіння, розп’яття та смерть на хресті Ісуса Христа. Свої окремі богослужіння мають Великий Четвер, Велика П’ятниця та Велика Субота.

У Великий Четвер в ольштинському соборі на Вечірні з літургією св. Василія Великого зустрілися священники Ольштинсько-Ґданської Єпархії. Проповідь прочитав Владика Аркадій, який серед іншого сказав: Євангелисти часто говорять, що Христос йшов на гору, щоби помолитися на самоті. Нам також потрібна така «гора». Це наша внутрішня гора, на яку треба піднятися, гора молитви. Тільки так розвивається дружба. Тільки так ми можемо розвивати наше священниче служіння, тільки так ми можемо нести людям Христа і Його Євангеліє. Сама діяльність може бути навіть героїчною, але в кінцевих підсумках зовнішня дія залишається безплідною і втрачає свою ефективність, якщо вона не народжується з глибокого, інтимного спілкування з Христом. Час, який ми присвячуємо зміцненню цієї спільноти є, по суті, часом справжньої душпастирської діяльності. Священник повинен бути перш за все людиною молитви, яка приносить відчуття миру, більшої прозорості, знання, любові та радості (Папа Венедикт XVI). На закінчення проповіді Владика Аркадій подякував Богові за дар священства усіх презвітерів:  Дякую Вам за ваше співчуття до тих, хто страждає, за вашу пастирську турботу, за голошене Слово Боже, за гуманітарну допомогу, яку в різний спосіб надаєте зі своїми спільнотами Україні та усім потерпілим від російської агресії.  Здійснюймо надалі наше служіння з відданістю, ревністю і свідченням Ісуса Христа. Нехай Божі завдання завжди будуть перед нами. Вміймо виходити і зустрічати тих, хто найбільше потребує нашої душпастирської допомоги. Бажаю Всім Вам сильної віри, витривалості у молитві та в щоденних душпастирських обов’язках. Бажаю зрозуміння та молитовної і людської підтримки з боку Божого народу, якому всі ми служимо своєю послугою. Дуже дякую за духовну опіку над народом і співпрацю у несенні спільної відповідальності за нашу помісну Церкву, якою є Ольштинсько-Ґданська Єпархія. Усіх Вас від щирого серця благословлю та бажаю радісного й глибокого переживання Христової Пасхи. Після літургії Владику Аркадія привітали священники, а Владика  привітав духовенство з днем встановлення Таїнств Євхаристії та Священиства. Священники отримали привітання з трояндами.

Вечером було відправлено Утреню Страстей. Владика Аркадій із священниками прочитали 12 фрагментів з Євангелії від св. Матея, Марка, Луки та Івана про страсті, розп’ятта та смерть Ісуса Христа.

Редакція: www.cerkiew.eu

ФОТО: Ю. І. Галушка