У суботу 11 травня, в Світлому Тижні, в Лідзбарку Вармінському парафіяльна спільнота відсвяткувала храмовий празник святих Кирила і Методія, своїх покровителів.

Божественну Літургію очолив Єпарх Ольштинсько-Ґданської Єпархії Владика Аркадій Трохановський у співслужінні Ольштинського Декана, пароха Лідзбарка Варм. о. Богдана Ситчика,  о. Станіслава Тарапацького, резидента парафії в Ольштині, о. Євгена Гаврилишина, сотруднка парафії в П’єнєнжні, о. Христофора Єдвабніка, сотрудника парафії в Гурові Ілавецькому та о. диякона Богдана П’єтночка. У Тайні Покаяння послужив о. Юліян Кравецький з Бартошиць.

У проповіді Владика Аркадій Трохановський, згадуючи про сучасне розуміння місії святих Кирила та Методія, сказав серед іншого: «Такого воскреслого Ісуса Христа, як Божого Сина й Господа, голосили покровителі сьогоднішьного свята – святі Кирило та Методій. У своєму житті досвідчили Його і вирушили в місію, згідно Ісусових слів – Голосіть Бога усім народам хрестячи їх в ім’я Отця й Сина і Святого Духа. Тайна Хрещення для християнина, це воскресіння до нового життя, обмиття з гріхів, покладення білої одежі, нове ім’я та включення у церковну спільноту. Не випадково перші християни в час святкування воскресіння хрестили тих, хто визавав віру в Ісуса Христа, хто мав бажання бути християнином. Це був перехід до нового життя. Святі Кирило та Методій відважилися слов’янською мовою проповідувати євангеліє Ісуса Христа. Принесли світло віри, принесли нову релігію, яка відмінила життя людей. Навчили людей питати, що означає – воскреснути до нового життя, як вміти жити воскресінням, чи справді так було? Можна сказати, запитань було дуже багато, а одночасно ще й їм самим треба було бути дуже достовірними перед народом, до якого були послані. Святі Кирило та Методій своєю місією запросили людей до діалогу з Господом Богом, щоби Господь Бог діяв в їхньому житті. Як тоді, так і сьогодні воскреслий Христос мовить: Не бійтеся! Своїм воскресінням Ісус Христос підтверджує правду про виконання Божого вчення і хоче, щоб ми довірили Йому своє життя».

На завершення літургії Владику Аркадія привітали та подякували за спільну молитву представники парафії. Далі усіх прибулих на празник привітав та подякував за присутність парох, о. декан Богдан Ситчик. Віряни заспівали також «Многая літа» церковним їєрархам, священникам та усім присутнім. Святковий день в Лідзбарку Варм. закінчився зустріччю з парафіяльною радою та спільною трапезою.

(ред. www.cerkiew.eu)

фото: Оксана Ситчик