31 травня 2017 року, сім років тому, упокоївся у с. Княжичі, поблизу Києва. Блаженніший Кардинал Любомир Гузар, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви.

Народився Любомир Гузар 26 лютого 1933 року в родині Ярослава Гузара та Ростислави Демчук у Львові. Тут закінчив народну школу та перший клас гімназії.

У 1944 році сім’я Гузарів виїхала до Австрії, а в 1949 до США, де Любомир Гузар здобув повну вищу освіту. Богословські студії здобув у Вашингтонському католицькому університеті.

У 1958 році, як вихованець Великої Духовної Семінарії святого Йосафата, одержав ліцензіат богослов’я. 30 березня того ж року владика Амвросій Сенишин висвятив Любомира Гузара на священника для служіння в Стемфордській єпархії.

У 1958–1959 роках працював вчителем і префектом у Стемфордській духовній семінарії святого Василія. З 1965 року — настоятель парафії Пресвятої Трійці в м. Кергонксоні (штат Нью-Йорк, США).

В 1969 році переїхав до Рима для продовження богословських студій, які завершив ступенем доктора богослов’я в 1972 році.

У 1972 році вступив до монастиря Святого Теодора (монахів Студійського уставу) в Гроттаферрата (Італія).

У 1973–1984 роках викладав у Папському місійному університеті «Урбаніана» в Римі, виконував різні доручення Патріарха Йосифа Сліпого.

У 1993 році разом зі всією спільнотою з м. Гроттаферрата (Італія) повернувся на рідну землю.

Владика Любомир Гузар, після повернення з довготривалої еміграції зі США, мешкав у передмісті Львова — селі Зимна Вода на вул. Сірка.

14 жовтня 1996 року, у зв’язку з поганим станом здоров’я Кардинала Мирослава-Івана Любачівського, Синод Єпископів УГКЦ обрав Блаженнішого Любомира єпископом-помічником Глави Української Греко-Католицької Церкви з делегованими правами.

26 січня 2001 року на Надзвичайному Синоді Єпископів УГКЦ вибраний Верховним Архиєпископом Української Греко-Католицької Церкви. 26 січня 2001 року Папа Римський Іван Павло II затвердив цей вибір. 21 лютого того ж року Любомир Гузар став Кардиналом Католицької Церкви.

Помер Блаженніший Любомир Гузар 31 травня 2017 р. Похований у м. Києві в крипті Патріаршого собору Воскресіння Христового. У заупокійній Архиєрейській літургії взяли участь понад 600 священнослужителів з різних єпархій України, а також з-за кордону.

(бт)

– на основі: www.synod.ugcc.ua

*          *          *

Кардинал Любомир Гузар у 2004 році відвідав Польщу, й, серед іншого, на празник,  День святих,славних і всехвальних первоверховних апостолів Петра і Павла, молився з нашою спільнотою у Хшанові. Разом з ним Божественну Літургію очолили Архиєпископом і Митрополи Перемисько-Варшавський Іван Мартиняк та Вроцлавсько-Ґданський Владика Володимир Ющак.