У Квітну Неділю (25 квітня 2021 р.) у греко-католицькій парафії* в Ґданську, за участю Ольштинсько-Ґданського Ординарія Аркадія Трохановського, відбудеться церемонія прийняття конкатетрального собору св. Вартоломея і Покрови Пресвятої Богородиці.

З огляду на конечність дотримування умов протиепідемічних заходів, у торжестві візьме участь обмежена кількість запрошених гостей та місцевих вірян. Натомість інформація про подію буде поміщена в ефірі за допомогою електронних мас-медіа.

__________________________________________________________________________________

*Греко-католицька парафія у Ґданську

Перша греко-католицька Служба Божа у Ґданську була відслужена 19 травня 1957 р. у костелі Св. Вартоломея (який пізніше, через 40 років став греко-католицькою парафіяльною церквою). Першу Святу Літургію відправив о. митрат Василь Гриник, який проживав у Циганку й звідтам доїжджав до Ґданська.

Після служіння о. Василя Гриника, у парафії почергово служили: о. Михайло Вергун, о. Михайло Бундз, о. Ярослав Яків Мадзелян, о. Богдан Дрозд, о. Андрій Сорока, о. митрат Ростислав Процюк, після нього у парафії став, й до сьогодні продовжує працювати о митрат Йосиф Улицький.

Від 1996 р. Ґданськ опинився у новоутвореній Вроцлавсько-Ґданській Єпархії. Наступного року, 3 липня 1997 р., Архиєпископ і Митрополит Ґданський Тадеуш Ґоцловський передав греко-католицькій парафії у Ґданську, на руки Владики Теодора Майковича, костел Св. Вартоломея (храм збудований в XV ст. у ґотичному стилі) разом із парафіяльним домом.

У травні 2012 р. греко-католицька парафія у Ґданську відзначила 55–ліття існування. Врочистим святкуванням проводив Вроцлавсько-Гданський ординарій кир Володимир Р. Ющак ЧСВВ. У неділю 13 грудня 2015 р. Владика Володимир Р. Ющак ЧСВВ підніс конкатедральний собор Покрови Пресвятої Богородиці у Ґданську до гідності Санктуарію Св. Володимира Великого Хрестителя Руси-України. Весною 2016 року площу перед храмом, на якій знаходиться сьогодні пам’ятник св. Володимру Великому іменовано Сквером Хрещення Руси-України.