У неділю 09.06.2024 відбулася чергова зустріч в рамках лекції «Володимирові читання». Учасники вислухали доповідь мистецствознавця, викладача філософсько-богословських наук і директорки Іконописної школи „Радруж” Українського Католицького Університету у Львовіпані проф. Соломії Тимо на тему «Іконографія Богородиці Заступниці та св. Володимира Хрестителя Руси-України».

Пані Соломія цікаво розповіла про історію спорудження Софійського Собору у Києві та унікальні елементи цього храму та розкрила детальі іконографічних зображень Богородиці Оранти і св. Володимира Великого. Храм побудований греками і має значення загальнолюдське, пам’ятаючи, що тількі 3-5 % матеріальної культури людства переживає більше століття. Мозаїка Оранта є найбільшим зображенням по розмірі Богородиці Заступниці в східно-християнському мистецькому світі. Термін Нерушима стіна не є придуманою назвою людьми , це богословське значення цього типу зображень, а його зміст розкриває стишок на грецькій мові 45 псалма, якого переклад означанє «БОГ посеред НЕЇ. Вона НЕ ПОРУШИТЬСЯ.» (Пс.45,6) Це не говориться тількі про Марію, Марія у храмі – Богородиця Оранта не тількі говорить про себе. Марія у храмі, це також образ Церкви. Cила Марії, що у ній перебває Бог. Тому сенс цього віднесення, Марія як Цервка – підкреслення, що Бог є посеред Церкви і вона не порушеться. Тим більше значення цього переказу, що Собор Софійський будвався як метрополітальний храм. Цей метрополітальний храм нової автотомної Церкви мав нести усім цей заклик – Бог посеред неї, посеред нової церкви, посеред нової метрпополії, посеред нової держави і вона не порушиться. Ті всі змісти не тількі були актуальні тоді на момент будування храму, вони актуальні для нас зараз – Бог посеред нас і не порушимося, оскільки цю віру збережемо. Піднесені руки Марії – символ молитви Марії за свій народ, такої молитви яка вимагає зусиль, так як утримання рук піднесених вгору. Цією молитвою Вона бореться за свій народ. Це символ духовної боротьби Богородиці за свій народ. Наше життя це боротьба, але в цій боротьбі є Господь і Його Свята Мати.

В Софійському соборі можна віднайти лице Володимира зображеного на монетах Київської Руси, яке має на софійському фреску Ісус Навин – цей, що вів ізраїльський народ до Обіцяної Землі має обличчя Володимира, який вів народ Київської Руси-України в християнство. Важним є також писання постаті св. Володимира в ряді апостолів в іконостасах церков на різних територіях, тому що тим способом висловлювалась приналежність до Київської Церкви.

(www.cerkiew.gdansk.domiwka.info)

Categories: Parafie