12 травня 1781 року – у Варшаві було закладено наріжний камінь і посвячено місце під будівництво василіянського монастиря та нового храму. Через три роки на Успіння Пресвятої Богородиці 1784 р. у новозбудованому храмі відслужено першу Божественну Літургію у візантійському обряді.

Перший василіянський осідок у Варшаві постав у 1721 році при вул. Подвалє. Василіяни прибули до Варшави з монастиря у Супраслі. Теперішній монастир, який знаходиться при вул. Мйодовій 16, був споруджений згідно з проектом відомого королівського архітектора Домініка Мерліні. У первісному вигляді церква не мала іконостасу, який появився щойно в XIX столітті. У міжвоєнному періоді іконостас було розібрано, а відтак знищено. У 1991 році в церкві виконано новий іконостас, в якому, між іншими, знайшлися два образи Б. Домбровського (Ісус Христос, Богородиця).

Під час російської окупації варшавський монастир було ліквідовано. Однак він проіснував найдовше з усіх василіянських монастирів у Російській імперії. Монастир було закрито в 1872 році, а церкву в 1875 році перебрала Російська Православна Церква. До Варшави, вже на постійно, Василіяни повернулися щойно в 1929 році. Спочатку вони оселилися в одній частині монастирського комплексу, який цілісно перебрали щойно в 1936 році.

Під час Варшавського повстання у 1944 році монастир і церква були зруйновані. Після війни увесь монастирський комплекс було відбудовано в 1949 році. Упродовж декількох десятиліть це був одинокий діючий василіянський монастир, який знаходився на території всіх комуністичних держав.

(світлини: монастир Успіння Пресвятої Богородиці, Варшава, вул. Мйодова 16; монастирський парк; вид на монастир від сторони парку; перед іконостасом монастирської церкви; варшавська вул. Мйодова)