У своєму записнику, своєрідній хроніці-щоденику свого творчого життя отець митрат Мирослав Ріпецький під датою 5 липня 1947 р. відзначив: «Субота. Упорядкували кімнати, вимели ґруз, уладили кухню. Вступив солтис. Приїхав до „Chrzanowa” Михайло Вудкевич з Винник з ріднею». Натомість 6 липня 1947 р. лаконічно писав: «Неділя. Відчитав Службу Божу в провізорній каплиці, улаштованій в шкільній салі. Вступили Дейнеки».

Це був початок греко-католицьких літургій в Хшанові, які служаться до сьогодні в згадуваній каплиці, вже не провізорній, але влаштованій і дбайливо пристосованій до літургійних потреб. Сьогодні цілий будинок колишньої німецької школи з довколішньою ділянкою належить парафії святих Апостолів Петра і Павла Венґожевського Деканату Ольштинсько-Ґданської Єпархії УГКЦ. Такого розвитку подій, з наладнанням і закріпленням структур нашої Цкркви о. Мирослав Ріпецький напевно не міг сподіватися, ані навіть про них думати в буремному 1947 р., 77 літ тому.

У велелюдних Божественних Літургіях, які раз до року, в празник св. Петра й Павла служаться в Хшанові на прицерковному майдані, перед обдумано збудованою для таких потреб каплицею, беруть участь сотки прочан, що їдуть сюди з території цілої новоутвореної Ольштинсько-Ґданської Єпархії.

Подібно було й в суботу 29 червня. Торжество почалося від Молебеня до Матері Божої, після якого архиєрейську Службу Божу для прочан очолив Ольштинсько-Ґданський Владика Аркадій Трохановський. Зараз після літургії владика разом з духовенством освятили воду й відбулася процесія (з окропленням щойно освяченою водою прочан) з іконами святих апостолів Петра й Павла та Пресвятої Богородиці.

Перед самою літургією владику, духовенство, монашество, вірян, серед яких були й біженці з України та Білорусії, привітав разом з делегацією своїх парафіян хшановський парох о. Григорій Столиця пригадуючи у вітальному слові особу б. п. о. Мирослава Ріпецького та значення його діла для нас, сучасників.

У слові до прочан ольштинсько-ґданський єпарх також віднісся до ситуації, якою  потерпає в даний час Україна: «Сьогодні також пам’ятаймо в молитві за Україну, про духовне відродження України та збереження цілісності її кордонів. Пам’ятаймо за всіх захисників, за волонтерів, за всіх розкинених по цілому світі, та молімося за припинення війни та мир в Україні. 

Сьогоднішня подія єднає Церкву і народ, а єдності дуже треба нашому народові. Ми єднаємося з тими, що започаткуали у цьому місці богослужіння. Вони не були байдужі до своєї церковної спадщини та національності. У них було бажання, щоби з того, чого вони навчилися, передавати іншим, навіть на чужині та бути собою. Отець митрат Мирослав Ріпецький приймав кожного, тому що розумів, що кожен хто тут прибуває, потребує духовної підтримки, скріплення для себе, щоби мати почуття про те, що можна і треба бути собою. Він кожного хто тут прибував, відправляв словами, які ми нині почули з Євангелія від Матея: «Тож будьте досконалі, як Отець ваш Небесний досконалий» (Мт. 5,28).

Ми отцеві вдячні, що він не опустив рук, не здався, але невтомно працював, щоби народ, духовно скріплений, відроджувався. Він вчив також народ, щоб у них було бажання, щоби діти надалі говорили українською мовою. Як всі мовчали, саме тут о. Ріпецький усвідовлював, як то добре говорити ріднею мовою, як то добре, що маємо свої школи і добре, щоби сьогодні вони заповнювалися нашими дітьми та молоддю. Це також наше свідчення. Перед Богом всі ми такі самі. Ми цим празником засвідчуємо про нашу єпархіяльну .єдність нашої Митрополії та виявляємо єдність з Апостольською Столицею».

Празник у Хшанові записувало Польська Телебачення, відділ у Ґданську. Репортаж з події буде можна подивитися у вівторок 2 липня, год. 12.55, на І програмі (TVP).

(бт)