Цьогорічна Квітна Неділя (25 квітня 2021 р.), помимо дуже химерної погоди, для вірян ґданської парафії Покрови Пресвятої Богородиці стала воістино днем подвійного празника.

Складна ситуація, криза, в якій ми опинилися в даний час, спричинена пандемією COVID-19 та конечнсть дотримуванням протиепідеміологічних заходів не дозволили, щоби у храмі могло бути більше вірян. Багато хто стояв просто перед входом чи у різних закутках Скверу Хрещення Руси-України.

У Божественній Літургії ґданські греко-католики та гості парафії вперше спільно молилися з Ольштинсько-Ґданським Ординарієм Аркадієм Трохановським як правлячим єпископом, що цього дня очолив церемонію прийняття конкатетрального собору св. Вартоломея і Покрови Пресвятої Богородиці, а одночасно взяли участь у літургії Квітної Неділі, яка передує Неділю Воскресіння Христового.

Перед самою Божественною Літургією першого єпископа новоутвореної Ольштинсько-Ґданської єпархії привітали члени парафіяльної спільноти бажаючи Владиці якнайкращих доягнень у душпастирському служінні, а вірянам духової всесили на будень і кожної неділі та свята. Вітальне слово прочитав від своєї отари парох парафії Покрови Пресвятої Богородиці о. митрат Йосиф Улицький.

Разом з Владикою при престолі ґданської конкатедри стунуло трьох митратів нової єпархії: о. митрат Йосиф Улицький о. митрат Іван Лайкіш та о. митрат Андрій Сорока. Від Римо-Католицької Церкви у літургії взяв участь єпископ Яцек Єзєрський, правлячий єпископ латинської Ельблонзької єпархії.

У проповіді Ольштинсько-Ґданський ординарій, маючи на увазі символіку свята Квітної Неділі, між іншими нагадав: Господь навчає людей у дусі покори й любові, терпінні та чистоті, не думаючи про зовнішню славу для світу. Це вчення Ісуса Христа, направлене на внутрішнє відродження людини. Правдиві послідовники Ісуса Христа, глибоко проникають його вчення і стають сівачами миру, правди між всіма людьми (…). Починаємо Великий Тиждень. У ньому будемо відзначати дві дуже важливі події для українського народу. Тридцять п’яту річницю Чорнобильської катастрофи, правда про яку щойно сьогодні оприлюднюється, бо колись радянській владі вигідніше було жити у брехні. Наслідки катастрофи відчуваємо дотепер. Друга подія, це чергова річниця акції «Вісла». Її відзначаємо 28 квітня. Це вже 74 роки, як виселено українців з земель Закерзоння (…). А нашим завданням сьогодні є протидіяти усім негативним її наслідкам й виховувати нащадків у рідному дусі, відроджуватися (…).

Празник у конкатедрі закінчився посвяченням вербових гілочок, які присутні взяли з собою до свої домівок. Бо ж саме ці гілочки являться символом нашої радості й любові до Христа. Оберігають нас і наші доми від лиха.

____________________________________________________

* Сьогоднішна греко-католицька конкатедра, храм св. Вартоломея і Покрови Пресвятої Богородиці у Ґданську був збудований (завершено його будівництво) у 1482 р. Згорів у 1499 р., відбудований на початку XVI ст. Спочатку при храмі існувала дерев’яна дзвінниця, яку замінила мурована, збудована перед 1617 р. До 1812 р. перед храмом знаходилося кладовище. Святиня сильно потерпіла у 1945 р. Була зруйнована в 85%. Відбудована, від 1946 р. належала Отцям Єзуїтам. Від 1990 р. виконувала функцію Душпастирського осередка творчих середовищ Ґданської архидієцезії. 3 липня 1997 р. архиєпископ Тадеуш Ґоцловський передав храм у користування ґданській греко-католицькій парафії. На сьогодні храм обладнаний іконостасом, жертовником, стіни розписані згідно з потребами і вимогами східної церковної традиції.

(історична інформація за: www.gedanopedia.pl)