Із 1 вересня 2023 року Українська Греко-Католицька Церква та Православна Церква України перейшли на новий календар для нерухомих свят. Так отже, празник Воздвиження Чесного Хреста, який східні християни святкують за новим стилем 14 вересня, випав цього року на минулу суботу.

Про встановлення празника у своїй книжці «Пізнай свій обряд» о. Юліян Яків Катрій ЧСВВ пише: «Початок празнику Воздвиження дало посвячення храму Господнього Воскресення, який збудував святий Костянтин Великий на Голготі в Єрусалимі. Це посвячення відбулося дуже врочисто за єрусалимського єпископа Макарія 13 вересня 335 року. Наступного дня після посвячення храму було врочисте воздвиження від­найденого святого хресного дерева. Під час воздвиження народ багато разів просив: «Господи помилуй». Відтоді Східна Церква щорічно святкує пам’ять посвячення храму Господнього Воскре­сення 13 вересня, а празник Воздвиження Чесного Хреста 14 вересня».

Слуга Божий Митрополит Андрей Шептицький у своєму посланні про святий хрест відзначає «Почитання святого Господнього хреста, це одна з найважливіших сторінок почитання Бога-Чоловіка… Знак святого хреста, роблений на собі, це один з найстарших звичаїв християн».

Храмовий празник Воздвиження Чесного Хреста в Гурові Ілввецькому очолив Ольштинсько-Ґданський ординарій кир Аркадій Трохановський. Разом з ним перед престолом стали: місцевий парох о. митрат Іван Лайкош, о. протоієрей Іван Галушка та отці Ольштинського й Ельблонзького деканатів (деякі служили під час літургії у Тайні Покаяння). Церемоніярем під час Божественної Літургії був сотрудник гурово-ілавецької парафії й катехит о. Христофор Єдвабнік.

Владика Аркадій Трохановський у проповіді до парафіян і гостей парафії, наголошуючи про велике значення Хреста Господнього в житті християнина, зокрема віднісся до ситуації в Україні й відзначив: «Сьогодні віддаємо великий поклін Хресту, щоби скріпити себе та спільно з ним воскресати кожного дня. Хрест Господній підказує нам, щоби не падати духом, але у всіх ділянках життя проявити співчуття, любов, показати, як шануємо своє, рідне. Сьогодні треба заопікуватися собою взаємно. І вірити в перемогу добра, також в перемогу України, тому що сьогодні потрібна сильна віра усіх нас в перемогу України».

Ольштинський-Ґданський ординарій особливо тепло подякував за присутність у храмі вчителям місцевої української школи та її учням. Привітав їх (а також всіх інших, хто вчить і навчається) з початком навчального року й побажав витривалості у навчанні, якнайкращих досягнеь. Попросив про плекання національної пам’яті та щоденну молитву.

Літургія закінчилася спільним відспіванням гимну «Боже великий, єдиний»!

(бт)

Categories: Parafie