В останню суботу  березня поточного року в нашій парафії у Хшанові відбувалася, як це маємо кожного місяця, моління за хворих. Ці моління, як душпастирську турботу за хворих, започаткували у 2006 р. два священники: о. Григорій Столиця, парох Хшанова та о. Станіслав Тарапацький, капелан ольштинських лікарень. Ось минає п’ятнадцять років від моменту, коли стався початок цієї доброї традиції. В дану суботу була нагода подякувати засновникам за це благородне діло та за усі зусилля й особисте заангажування.

Божественну Літургію в хшанівській каплиці очолив Владика Аркадій Трохановський у співслужінні місцевого пароха. Натомість у Тайні Покаяння служив о. Станіслав Тарапацький з Ольштина. У слові до присутніх на літургії Владика Аркадій привітав з ювілеєм священства о. Григорія Столицю, який вже служить тридцять років та о. Станіслава Тарапацького, якому виповнилося сорок років свяшеничого служіння.

Ввладика Аркадій, між іншими, сказав: „Для кращого розуміння Тайни Священства можна б пригадати слова св. Івана Золотоустого „Про Священство” чи також 10 законів св. Василія Великого, яким має бути священик. Тайна Священства це велика відповідальність». Єпископ доручає кожному священнослужителеві церковне служіння, проповідування Божого Слова, уділювання Святих Таїнств та ведення молитовного життя. Це дорога, на якій кожний священник має бути іконою Ісуса Христа. Має вчити Божого Закону, катехизувати, має навчати в пору і не в пору. Має будувати парафіяльну спільноту, шукати єдності в громаді. Має показати милосердне обличчя Господа Бога та вчити Його любити. Має також показати своїм особистим життям вірність Ісусові. Сучасний світ не любить цього слова: вірність, не любить коли говоримо про Бога. Тим паче, дуже добре коли такий ювілей можемо відзначати в парафіяльній спільноті. Це показує, що священник взятий з народу, служить народові і спільно зі своєю спільнотою дякує Богові за цей особливий дар.

Сьогодні нашою присутністю саме засвідчуємо, що хочемо і молимося за наших братів у священстві, щоби Господь Бог надалі їх підтримував своєю ласкою, на дальші роки служіння, щоби могли ми відзначати і їхні чергові ювілеї, але  щоби і спільнота вірних бачила, що вона потрібна священникові, так як і він потрібний спільноті людей. Висилаймо до себе таку просту есемеску: «слухати – молитися – служити.”

Після літургії Владика Аркадій вручив почесні грамоти достойним ювілярам дякуючи їм за ревну священичу послугу упродовж довгих років служіння. Отців привітали також Сестри Служебниці з Бартошиць і вірні, які подарували ювілярам нові фелони.  Усі відспівали многолітствіє, а отці подякували за вітання та дарунки.

Після вітань було ще посвячено олію, воду, сіль а також ікону, чотки та вервиці. Потім всі разом молилися за хворих. На закінчення о. Григорій Столиця подякував Владиці Аркадієві за спільну молитву. Також запросив до спільної трапези та зустрічі у парафіяльному залі.

(ред.)