„Кожна пісня була як молитва за мир в Україні” – так подякував усім артистам Владика Аркадій Трохановський на закінчення ХХІІІ Міжнародних Концертів церковної музики, що відбувалися на Вармії та Мазурах.

У днях 5 – 6 жовтня 2024 р. в Ґіжицьку та в греко-католицьких парафіях Венґожевського Деканату відбулися ХХIIІ Міжнародні концерти церковної музики. Незважаючи на труднощі, пов’язані з війною в Україні, організаторам Концертів – Управі Мазурського Відділу ОУП та греко-католицькій парафії Пресвятої Тройці в Ґіжицьку вдалося організувати цьогорічний захід, з особливим проханням – за справедливий мир в Україні.

Почесний патронат над цьогорічними Концертами обійняв, подібно як і минулого року, Преосвященніший Владика Аркадій Трохановський, Єпарх Ольштинсько- Ґданський.

Цього року участь у концертах взяли хори: з України – Дубно, Стрий та Яворів; з Польщі – Видміни, Ґіжицько та Криниця-Здруй. Концерти розпочалисz у суботу 5 жовтня в греко-католицьких парафіях Венґожевського Деканату. З Наступного дня, 6 жовтня в неділю у греко-католицькому храмі Пресвятої Тройці в Ґіжицьку Божественну Святу Літургію очолив Преосвященніший Владика Аркадій Трохановський у співслужінні о. пароха Партенія Підчехи ЧСВВ, о. ієромонаха Мирослава Підлипчака ЧСВВ з Кентшина, о. Романа Ференца – секретаря Курії Ольштинсько-Гданської Єпархії, о. диякона Богдана П’єтночки, а літургію співав хор греко-католицької парафії Верховних Апостолів св. Петра та Павла з Криниці-Здрою.

У проповіді Владика Аркадій, серед іншого, сказав: «Сьогодні черговий раз відбуваються концерти церковної музики. Незабутній український поет-дисидент Василь Стус написав в одному зі своїх листів до родини ось такі слова: „Музикає символом здатності людини до самоперевершення і свідченням існування прекрасногоу світі.” Наш народ досвідчує болю, терпіння. Але ніхто не має права відібрати в нас надії на кращий світ. Музика та церковний спів відкривають нам цей простір, надію на кращий світ. Показують багатство нашої культури. Нам треба тим пишатися і завжди говорити, що наша культура набагато цінніша за інші. Дуже глибока за своїм змістом, яка має у пошані чуже і поважає своє, має у великий пошані життя. А це тому, що в нас на першому місці Господь Бог, тому ставляймо на Господа Бога і довкола Нього єднаймося, бо Всевишній не може бути переможеним. У всьому і кожного дня ми повинні жити в надії. Нехай все нас скріпляє у визнаванні віри, надії та любови. Взаємно підтримуймо себе виявляючи бажання бути в цій спільноті та її співтворити. Сьогодні на різний спосіб треба бути людиною надії та любити. Вміймо позитивно відповідати на запрошення, яке Господь Бог керує до нас. Він також і нас запрошує, щоби вийти поза зону нашого комфорту».

Після Літургії було відслужено Панахиду за погиблих героїв за волю України. Також у неділю різні хори співали Божественні Літургії в греко-католицьких храмах Венґожева, Видмін, Бань Мазурських та Круклянок.

Завершення концертів відбулося в неділю, в післяобідній час у євангелицькому храмі в Ґіжицьку за участю усіх хорів – учасників цьогорічних ХХІІІ Міжнародних концертів церковної музики. У гала-концерті, який відбувся в лутеранському храмі співали: хор Собору св. Пророка Іллі Православної Церкви України,  Капела Бандуристок «Струни серця» з Львівьского фахового коледжу культури і мистецтва, камерний хор „НОВЕННА” викладачів дитячої музичної школи м. Стрий (Україна), ансамбль пісні та музики „СОКІЛ” Культурного Центру м. Яворів (Україна), церковний хору „ДЗВІН” Львівського Національного Університету Ветеринарної Медицини та Біотехнологій м. Львів (Україна), церковний Хор Духовенства Дубенського Благочиння Православної Церкви України з м. Дубно (Україна), церковний хор „БЛАГОВІСТ” греко-католицької парафії Cвятих Верховних Апостолів Петра та Павла з Криниці-Здруй, хор ім. св. Івана Павла ІІ з римо-католицької парафії з Видмін та Мартина Лукашевич з лутеранської парафії з Ґіжицька (орган).

На початку концерту всіх прибулих привітав господар, єпископ Павел Хаузе, а в дальшій частині надав слово організаторам: п. Івану Пікові, який привітав прибулих та усіх добродіїв цього заходу. Усі, хто допомагав при організації цього заходу, отримали статуетку та пам’яткову почесну грамоту. Подякувано також довголітньому Голові Комісії у справах цаціональних меншин при маршалковському Управлінні п. Марку Лейку. Організатори пригадали також тв вшанували особу бл. пам’яті п. Мирона Сича, великого приятеля ґіжицькиких концертів.

На завершення концертів подякував усім Владика Аркадій Трохановський, який відзначив, що у кожній пісні відчули ми єдність усіх віроісповідань та бажання миру в Україні, Близькому Сході та в цілому світі. Владкиа Аркадій подякував також гостям з України й бажав щасливого повернення. Зокрема Владика Аркадій подякував організаторам: Мазурському Відділові Об’єднання Українців у Польщі в особі п. Івана Піка і його команді, а також о. пароху греко-католицької парафії, о. Партенію Підчесі ЧСВВ.

Редакція: www.cerkiew.eu

фото: організатори концертів

Categories: Parafie