«Жінка – берегиня української традиції», під таким кличем відбулася зустріч для жінок з Ґданського еканату в суботу 19 жовтня 2024 р. Зустріч підготовили жінки з ґданської парафії та у співпраці з с. Оксаною Ващур СНДМ.

Захід почався від Божественної Літургії в храмі, яку очолив Владика Аркадій Трохановський у співслужінні ґданського декана о. Степана Прихожденки та о. митрата Йосифа Улицького. У Тайні Покаянна послужив о. Павло Поточний.

У проповіді Владика Аркадій пригадав вчення Церкви про про гідність і покликання жінки. Пригадав про апостольській лист Mulieris Dignitatem – св. Папи Іван Павло ІІ, в якому він написав такі слова: «Свідчення і діла християнських жінок мали великий вплив на життя Церкви і на розвиток суспільства». У дальшій частині проповіді Владика Аркадій відзначив, що в так неспокійних часах, в яких важко визначити авторитети, вказати на лідерів, яким можна довіряти, зв’являється справді запитання – хто сьогодні може бути таким авторитетом? І на щастя, тим незмінним авторитетом є жінка, сестра, дружина, матір, яка найкраще розуміє своїх дітей, яка щодня виряджає своїх дітей як до садочка, так й до школи, яка дбає про них, яка, звичайно, не вміє витримати без своїх дітей, яка вміє найкраще про них розповідати, про їх успіхи і разом з дітьми тішитися. Саме жінка, мати, найперше вчить свою дитину молитви. Владика Аркадій підкреслив, цитуючи згаданого листа, що «Церква дякує за всіх жінок і за кожну зокрема: за матерів, сестер, дружин. За жінок, які самовіддано служать людям, які чекають на безкорисливу любов від усіх нас, за жінок, які чувають над чоловіком у родині, за жінок, що працюють на роботі, за жінок, на котрих часто покладається велика відповідальність у суспільстві, за жінок, так би мовити, досконалих і за жінок – слабких – за всіх, які були задумані Богом у всій красі й багатстві їхньої жіночості».

Після молитовної частині, усі перейшли до домівки ОУП, де відбулася друга частина зустрічі. Тут була нагода вислухати доповідей. Найперше з бібілйною доповіддю, яка стала дуже реальною в наш час, виступив о. д-р Дмитро Лєшко з Торуня. Тема доповіді: «Жінки з Євангелії прикладом до наслідування». Другу доповідь прочитала п. д-р Лідія Заблоцька-Житко з Варшави: «Кризові ситуації та способи їх подолання». Пані Лідія розповіла про різні кризові ситуації і як себе віднаходити тоді себе, що робити, з яких ресурсів користати. Після перерви вислухали ми третю доповідь, яку прочитала с. Оксана Ващур СНДМ у співпраці з п. Романом Міхаликом. Це була презентація про «Життя Патріярха Йосифа Сліпого до 40-ліття його упокоєння». Після інтелектуальної праці усіх присутніх на зустрічі порадував українськими піснями ансамбль «Галичаночка». Це був дуже зворушливий момент. Почули ми такі пісні, що треба було крадькому втирати очі зі сліз.

Зустріч була дуже корисна, про що говорили між собою жінки. Не жаліли, що цю суботу присвятили на це, щоби взяти участь у зустрічі. Це об’єднує, допомагає будувати спільноту, звичайно, відчути себе потрібним. Жінки дякували доповідачам за те, що вміли їх так зацікавити своїми доповідями, що брали активну участь в тих конференціях. Нагородю для всіх був спільний обід в домівці, а на закінчення, ще раз молитва в храмі.

У соборі Покрови Пресвятої Богородиці служили ми Молебень до Богородиці, в якому Владика Аркадій молився в подяці за всі учасниці з’їзду, за щасливе повернення до своїх домів, за мир в Україні, а також подякував о. митрату Йосифові, с. Оксані та жінкам з Ґданська за зорганізування спільної зустрічі. Усі єписутні подякували так о. Дмитру Лєшкові та п. Лідії Заблоцькій-Житко за час присвячений жінкам. З надією чекаємо на наступну зустріч.

(ред.)

світлини: від учасниць зустрічі

***

Зустріч жінок, яка відбулась 19.10.2024 р., почалась Святою Літургією в конкатедральному соборі  Покрови Пресвятої Богородиці в Ґданську. Очолив її Високопреосвященний Владика  Кир Аркадій Трохановський у співслужінні з о. парохом митратом Йосифом Улицьким та о. деканом Степаном Прихожденко. Тайною Покаяння служив о. Павло Поточний.

Після смачного тістечка і символічної кави учасниці З’їзду вислухали конференції: о. д-р Дмитра Лешка, п. Лідії Заблоцької-Житко, с. Оксани-Софії Ващур, СНДМ.

Завершуючим, розважальним акцентом був виступ ансамблю «Галичаночка». Всі згідно наголошували про велику роль жінки в сім’ї, в Церкві особливо в цей воєнний час. Учасниці мали змогу корисно провести час, поспілкуватись, просто побути разом, поділитись своїми турботами, переживаннями, радостями. Всі дуже вдячні Владиці Аркадію за зусилля, добачення потреби такої зустрічі, час присвячений, щоб побути разом, час на розмови.

Пам’ятаючи особливо за жінок в Україні, тих хто на фронті, в лікарнях, в родинах  всі повернулись до церкви на молитву – Молебень до Пресвятої Богородиці.  Учасниці З’їзду жіноцтва роз’їхались духовно збагачені та з надією на наступні зустрічі.

Участниці З’їзду жінок в Гданську