Цьогорічний світлий празник Воскрксіння Христового, що ми його відсвяткували в Ольштині, мав для нашої спільноти винятковий і надзвичайний характер, адже вперши ми молиися у нашому храмі, який став катедроб, зі своїм єпископом.

У неділю 2 травня 2021 р. у соборі були відслужен: Надгробне, Утреня Пасхи та Божественна Архиєрейська Літургія. Разом з владикою при престолі служили: парох ольштинської парафії о. Іван Галушка, о. Станіслав Тарапацький, о. Каміль Рокіцький з римо-католицької парафії та о. диякоп Богдан П`єтночка.

Пряму транслацію з богослужіння провело Радіо Ольштин. Під час літургії Євангеліє від св. Івана було зачитано на грецькій, староцерковнослов’янській, латинській, англійській та українській мовах.

У проповіді Владика Аркадій зокрема відзначив: «Нині об`єднує нас світлий празник Воскресіння Ісуса Христа. Подія, якої ніхто не бачив, а тільки наслідки воскресіння – порожній гріб. Подія, про яку так справді дуже мало маємо у святих Євангеліях. Навіть сьогодні, в день світлого празника читаємо рядки з Євангелії від св. Івана про споконвічне Слово, яке було від початку, а яким для нас став сам Ісус Христос. Однак ця подія здійснлася, щоб ми зрозуміли слова Ісуса Христа. Без воскресіння віра християн була би мертвою. Тому порожній гріб Ісуса Христа став початком великої віри апостолів: Петра та Івана. Все, про що вони чули, здійснилося! Їхня вірність Ісусові, також з сумнівами, не допускає тепер місця безнадії, а виповнюється гливоким довірям. Христос переміг, тому і нам треба радісно і велично закликати: Христос Воскрес! Будуймо спільноту наповнену Божим миром.  Будуймо духову Церкву в кожному з нас. Будуймо таку домашню Церкву, що буде виповнена вірою. Християнин, це людина, яка нащодень є людиною воскресіння, тобто перемагає свої недоліки, слабкості і постійно встає підтримуючи ближніх. Тоді, воскресіння, яке ми сьогодні святкуємо, буде справжнім і буде тривати весь рік. Християнин, який вірить у воскресіння Ісуса, має інший підхід до життя. Буде цінити вартість життя, не буде шукати злого, а постійно буде тривати при тому, що добре. Воскресіння, це Добра Новина, це знак великої надії. І тим знаком ми маємо бути взаємно для себе. Маємо нести добро, щоб підтримати ближнього. Пасху маємо мати в серці, а не на язику. Тоді це буде справді Пасха вірних, Пасха віруючих людей, а не тільки Пасха традиції, хоч і ділення яйцем також є потрібне. Коли відвертаємося від другого, чи тоді, як співаємо в Утрені Пасхи, це буде для нас Пасха красна, Пасха Господня, Пасха радості, яка поруає нам обіймати один одного.  Воскресіння Ісуса це Пасха, яка має нас освячувати кожного дня і якою ми маємо жити нащодень. З Великоднього Дару Христа народилася Церква. На початку крихітна, неначе зернина, вона виросла і зміцніла, і осягнула силу змінювати навколишній світ. І все для того, щоби людина могла наблизитися до Бога. Поле, на якому Апостолам довелося засівати зерна істини, було твердим та  кам’янистим, важким для обробляння. Але засіяне зерно дало багатий урожай. Виявилося, що достатньо лише трішки зусилля, щоби здобути цінні плоди. Це не дивно, оскільки зерно є від Бога. Нашу працю на Божій ниві ми повинні удобрювати молитвою та проявами милосердя.

Всім вірянам Ольштинсько-Ґданської Єпархії, всім гостям, які спільно з нами в ольштинській парафії відзначають свято Воскресіння Ісуса Христа, всім нашим співбратам з України, які змушені далеко від своїх домів на чужині святкувати цей великий празник, бажаю на ново відкрити, що значить Воскресіння Ісуса Христа та служити ближньому. Захищаймо вартості, які є дороговказом в нашому житті, а тоді глибше будемо переживати свою людяність. Вміймо будувати мости між нами, між людьми, а не взаємно виключати себе. Маймо в собі велику радість, яку приносить Воскресіння Ісуса Христа, бо Він є Господом не смерті, а життя. І хай ця свідомість триває у нас упродовж цілого року, бо Христос справді воскрес. Бажаю всім здоровя та доброго святкуавння світлого празника Воскресіння Ісуса Христа».

Після Божественної Літургії присутні в храмі традицийно відспівали многолітствіє Папі Францискові, Главі і Батьку УГКЦ Святославу, усім митрополитам та єпископам, священникам, сестрам і братам монахам та цілому  українському народові. Ще мало місце посвячення пасок.

Належить ще відзначити, що на літургії було багато вірян з України, людей, які працюють в Ольштині та його околицях. На завершення  Владика Аркадій подякував всім священникам, сестрам, ольштинському хорові та всім, які допомогли підготовити та велично відсвяткувати празник Воскресіння Ісуса Христа.

Ще о 10 год. відбулася друга літургія, а пряму трансляцію з ольштинського собору провело TVP 3, відділ у Ольштині.

редакція  cerkiew.eu

Categories: Katedra