«Проходять століття, а геній Шевченка продовжує надихати, єднати і повчати українців в усіх куточках світу»

Цього року традиційне березневе свято Тараса Шевченка змогли організувати на Вармії та Мазурах лише на зламі травня та червня. У неділю 6 червня 2021 року українці ольштинської парафії Покрову Пресвятої Богородиці віддали шану Великому Кобзареві. Для кожного українця Тарас Шевченко – це символ  України, її боротьби за  незалежність та волю українського народу і присутність на такому святі є обов’язком – підкреслив  у своєму привітальному слові ольштинсько-ґданський владика Аркадій Трохановський. Захід проходив за участю духовенства та спеціально запрошених гостей, зокрема, присутні були: консул України в Ґданську Леш Захарчишин,  віце-маршалок Вармінсько-Мазурського воєводства Мирон Сич з дружиною, уповажнений маршалка у справах національних меншин ВікторМарек Лейк та професор Вармінсько-Мазурського університету Тереза Астрамович-Лейк, яка координує співпрацею університетів в Ольштині та Львові.

На артистичну програму концерту склалися виступи молодих артистів з Бартошиць, Ґурова Ілавецького та Ольштина. Концертну програму почав вокальний колектив «Лісова пісня» з Бартошиць, керівником якого є вчителька Наталія Шелест. Учні бартошицької школи виступили з поетично-музичною програмою на вірші Тараса Шевченка. Ольштинська публіка почула гуровоілавецьку дівочу вокальну групу «Журавка» під керівництвом Мирона Мацьопи, яка подарувала присутнім віночок відомих українських пісень. Після довшої перерви у концертуванні перед своєю публікою виступив Вокальний дитячий ансамбль «Сузір’ячко», з яким працює Дарія Булка-Бзіль. Прозвучали також пісні на слова Тараса Шевченка у сольному виконанні ольштинської молоді – Бріанки Ґерчак, Петра Холевки та Бориса Галушки. Представниця Доброго Міста Амелія Куштала показала високий рівень емоційної інтерпретації пісні «Бандуристе, орле сизий». Лірник Сергій Петриченко дав відчути, як зворушливо звучить вічна поезія Тараса Шевченка під звук колісної ліри. Пісенну програму шевченківського концерту доповнила змістова та цікава презентація під заголовком «Шевченко й поляки», яку на основі досліджень відомого літературознавця Павла Зайцева, підготували Лариса Панасюк та  Ярослава Хруник, яка виступала також у ролі конферансьє. Слід також додати, що концерт супроводжувався презентацією виставки «30 років ОУП на Вармії та Мазурах».

Організаторами шевченківського концерту були Ольштинький відділ та міський гурток ОУП, яких представляли Степан Мігус та Петро Табака.

Mirosława Czetyrba

Categories: Parafie