У неділю Зіслання Святого Духа Єпарх Ольштинсько-Ґданської Єпархії Владика Аркадій Трохановський відслужив в ольштинській катедрі Божественну Літургію. З Владикою співслужили: о. Станіслав Тарапацький та о. диякон Богдан П’єтночко.  Протосинкел, парох о. Іван Галушка послужив у Тайні Покаяння.

Звертаючись у проповіді до вірян Владика Аркадій, між іншими, відзначив: В Євангелії від св. Івана читаємо: „Як прийде Утішитель, якого зішлю вам від Отця, Дух істини, який від Отця походить, то він і свідчитиме за мене” (Ів. 15,26). Святий Дух має скріпити апостолів у вірі, має додати відвагу голосити все, що бачили, чого досвідчували кожного дня, коли Христос був з ними.

І справді, ця подія, що мала місце в Єрусалимі – це початок діяльності святої Церкви, яка з того часу проповідує Божу науку, повчає, хрестить і уділює усіх Таїнств, щоби люди отримали спасіння.

Можна сказати, що Христос доручив апостолам щось неймовірного до реалізації – місію не до виконання. Вони, прості рибалки, мають голосити науку Того, що був розп’ятий на хресті. Хто міг би слухати такої науки? Хто може захопитися людиною, яка віддала себе в жертві на хресті? Кого могло захопити мучеництво, як дорога що має дати спасіння? Однак вони пішли і проповідували. Віра в Христа поширилася і стала релігією. Християнство в цей простий спосіб поширилося по цілому світу.

Ми, за кожним разом коли відзначаємо це свято, просимо, щоби дар Святого Духа був даний також і нам, щоб ми творили Церкву – спільноту, яка буде говорила про Бога, буде свідчила про Нього.

Святого Духа, Третю Божу Особу, тяжко обняти, охопити, пояснити. Він немов свого роду вітер чи вогонь, так пояснює Його присутність в людському житті Святе Письмо, але є два місця, де його діяльність ми дуже добре повинні відчути. Це Церква як спільнота людей та кожний християнин зокрема.

Папа Франциск нагадав, що Святий Дух навчає нас, що Він є внутрішнім учителем кожного з нас. Він веде нас почерез різні життєві ситуації та хоче показати цей правильний  шлях, щоби ми вміли добре вибирати. У перші століття існування Церкви християнство називали дорогою (пор. Дії 9:2), тому що сам Ісус сказав про себе, що Він – дорога. Святий Дух є дорадником, який навчає нас йти за Ісусом, йти Його шляхами. Святий Дух нагадує нам про все, що сказав Ісус.

Сьогодні закінчуємо десятий день Декади Місійності. Клич на сьогодні маємо такий: Бути носіями Святого Духа. Прихід Святого Духа, це також обмін дарами, нашими талантами. Коли тоді несемо Святого Духа, одночасно обмінюємося між собою різними дарами. Будемо живою та сильною спільнотою, якщо будемо доповнювати одні одних. Святий Дух даний нам на те, щоби ми за його допомогою перемагали усі наші слабкості. Він є також образом правди, який приходить до нас, щоби ми вміли називати речі своїми іменами, щоби ми зуміли назвати зло по своїм іменем.

Дорогі у Христі!

Святий апостол Павло нагадує: „Щоби ми Духа не гасили, та з Духом ходили” і саме в наведених словах мовиться про Третю Божу Особу, про Святого Духа. Ми маємо вірити, що через Його присутність твориться кожна добра думка, завдяки молитвам заношеним до Нього оберігаємо себе від лиха. Апостоли, які прийняли Святого Духа, почали поширювати Христову науку. Ми також є членами Церкви і маємо обов’язок дбати про Церкву за проповідування Доброї Новини. З доброї молитви випливає також і краса щоденного життя. З „Духом ходити”, це означає мати в собі культуру життя, любові та взаємної пошани. Божим храмом є наш світ, бо створив його Бог і ми повинні задбати про те, щоби у ньому було якнайкраще. Святий Кирило Єрусалимський повчає: на кожній речі, яка доторкнута Святим Духом, вона перемінена та освячена.

Кожного дня в наших молитвах ми повинні молитися до Святого Духа. Він є тим, що просвічує наш розум, є світлом Божої науки і правди. Науку про Святого Духа ми повинні приймати на віру. Його діяння в кожному з нас дуже особисте. Вміймо наповняти себе та просити про ті всі дари Святого Духа, якими є Мудрість, Розум, Рада, Кріпость, Знання, Побожність та Страх Божий.

З богословської точки зору Святий Дух є з нами з моменту приймання Тайн: Хрещення та Миропомазання. Упродовж життя маємо відновлювати в собі Його присутність. Вона має породжувати в нас плоди Його діяльності у світі, тобто: любов, радість, мир, терпеливість, добро, милосердя, віру, лагідність та поміркованість. Думаючи про Боже, перш за все слухаймо Божого голосу, який приходить від Святого Духа. Святий Дух повчає нас у всьому, що добре і що корисне для християнина. Святий Дух прийшов, щоб ожила Церква Ісуса Христа, тому і ми будуймо духову Церкву не час до часу, наприклад два рази до року, а дійсно нащодень.       

Амінь