Після більше сорока років навчання катехизи, спершу по селах, а від 1990 р. і в школах у: Лелькові, Заґаях та Глембоцьку, Сестри Василіянки (Сестри Чину Святого Василія Великого) закінчили своє служіння в парафії  Лєльково.

Протоігуменя Сестер повідомила пароха, о. Івана Лайкоша, що на засіданні Провінційної Управи 9 квітня 2021 р. було прийнято рішення припинити діяльність  Дому Сестер Василіянок у П’єнєнжні.

11 липня, зараз після недільної Божественної Літургії діти, їхні батьки, парафіяни та парох склали подяку Сестрам Василіянкам: с. Юлії ЧСВВ та с. Моніці ЧСВВ за їхню катехитичну працю у парафії.

Діти, виступаючи з подячним словом, згадали заходи, які організували з ними Сестри-катехитки, отже: щорічне підготовування дітей до Першої Сповіді та Урочистого Святого Причастя, релігійні огляди, художні конкурси, празник Святого Миколая, новорічні забави-куті, колядників, Шевченківські концерти, День Матері, майстер-класи в Ельблонгу, День Покрови тощо. Від батьків, пані Ольга Пушкар, мама двох дітей, яка сама перед роками також навчалася на уроках катехизах ведених с. Магдалиною ЧСВВ, подякувала Сестрам за добро, яке вони залишили в нашій парафії. Отець парох подякував Сестрам за їхню працю та глибоке заангажування: «Сьогодні Ви стали причиною проведення заходу Вашого прощання з парафією». Відтак парафіяни у спільній трапезі мали змогу востаннє порозмовляти з Сестрами, які роками помагали батькам вводити дітей у світ віри та вчили їх любові Бога та народу. 

___________________________________________________________________________

Довідка:

Сестри Василіянки обняли катехитичним служінням парафію в П’єнєнжні на початку 1980-х рр. Парафія в Лєлькові була покликана до існування 10 червня 1993 р. До цього часу територія парафії приналежала до душпастирства в П’єнєнжні. Першою катехиткою була с. Романа Туцька ЧСВВ. Приїздила вона з Варшави-Залесє. Вчила релігії у домах, в селах де було більше греко-католицьких дітей. Така катехиза проводилася і в Лелькові, Ґлембоцьку, Яженю, Б’єнькові.

Катехиза головно була спрямована на підготовку дітей до Першої Сповіді та Урочистого Святого Причастя. Коли у 1990 р. релігія повернула до шкіл, с. Романа ЧСВВ стала першою вчителькою греко-католицької релігії у початкових школах в Лелькові та Ґлембоцьку. Відтак почалося навчання катехизи ще в школі в Заґаях. В 1992 р. на заміну с. Романі ЧСВВ прийшла с. Магдалина Шевчик ЧСВВ, яка вчила до 2012 р. (з перервою в роках 2008-2010). Один рік доїздила з Пасленка, а коли у 1993 р. в П’єнєнжні Сестри Василіянки заснували свій Дім Сестер, з того часу Сестри-катехитки доїздили до праці в трьох школах з П’єнєнжна. Сестру Магдалину ЧСВВ замінила с. Наталія Гукович ЧСВВ. А від 2012 р., до сьогодні катехиткою вже у двох школах, в Лєлькові та Заґаях, була с. Юлія Ясенитська ЧСВВ. Школу в Ґлембоцьку було ліквідовано у 1999 р. 

оіл