Маємо ще обмеження щодо велелюдних згромаджень, проте в час, коли відзначаємо в нашій Церкві празник святих Верховних Апостолів Петра та Павла, все таки відбулася традиційна проща греко-католицьких родин на Святу Гору Явір на Лемківщині. Вірні нашої Церкви, нашої спільноти, про що нагадують, відчувають потребу бути у цьому вибраному Богом місці й паломничають до нього.

Цього року це торжество відбулося 16 липня. Час пандемії не дозволив прибути більшій групі прочан з Польщі, Словаччини й України, як бувало це перед роками, але й так народ не підвів. Проща мала особливий зміст, тому що ми молилися за відсунення пандемії, за здоров’я усіх хворих, а також за священників, й щоби усі ми могли повернутися до нормальності, бо цього нам реально бракує. Ми зібралися при каплиці Покрови Пресвятої Богородиці, збудованої у 1929 році, в місці об’явлення жінкам з Висової Божої Матері. Каплицю посвятив Блаженний Владика Йосафат Коциловський. Це місце далі сповнює у народі літургійно–молитовну роль, так як бувало у довоєнні роки, коли-то саме тут, у липневий празник святих Верховних Апостолів Петра та Павла й жовтневий празник Покрови прибували численні пішохідні прощі з навколишніх (але також і цих більше віддалених) сіл давньої Польщі та Словаччини.

Перед літургією усіх прибулих привітав краківсько-горлицький декан о. Петро Павлище, а від імені духовенства цього ж деканату Владику Кир Аркадія Трохановського привітав о. Григорій Назар, який вручив йому подарунок – синю митру. 

Цьогорічну празничну Літургію на святій Горі Явір очолили: Вроцлавсько-Кошалінський Владика Кир Володимир Ющак ЧСВВ та Єпарх Ольштинсько-Ґанської єпархії Владика Аркадій Трохановський. У Божественний Літургії співслужили отці: о. Петро Павлище, судовий вікарій Перемисько-Варшавської Архиєпархії й декан краківсько-горлицький, о. митрат Іван Піпка, синкел, парох Криниці, о. Павло Добрянський, економ Вроцлавсько-Кошалінської єпархії, о. протоієрей Богдан Ситчик з Лідзбарка Вармінського, о. протоієрей Петро Качмар з Лося, о. Григорій Назар з Горлиць, о. Григорій Пацан з Гломчі та о. Ярослав Чухта, парох Висової та організатор відпустового свята й о. диякон Володимир Качмар. Літургію співав хор греко-католицької парафії Верховних Апостолів св. Петра і Павла з Криниці, який веде п. Тетяна Янбукова.

Цього року, помимо пандемії коронавіруса, прочани взяли участь у Божественній Літургії та приступили до Святого Причастя. На святу Гору Явір їхали вони з місць поселень, однак не так численно, як кожного року. Між іншими на Гору прийшла проща з Крампної, яку очолював о. Григорій Пацан. У цій прощі взяло участь 20 осіб. Йшли вони чотири дні селами Лемківщини, щоби в п’ятницю бути на Горі та взяти участь у молитвах. Метою кожного паломника була спільна молитва та зустріч з іншими прочанами у цьому святому місці.

До прибулих з проповіддю звернувся Владика Аркадій Трохановський, який віднісся до минулого, до своїх спогадів пов’язаних з прощами на Гору Явір, чи також розповідей інших отців, які вже відійшли до вічності: тобто бл. п. о. Євгена Кузм’яка та бл. п. о Дарія Ґуб’яка, що родом були вони з Лемківщини.

Владика окрему увагу звернув на те, що дане місце має бути місцем єдності, тому що Мати Божа з Гори Явір показує на свого сина, а він провадить нас до одного Неба. Але щоби була єдність потрібно нам святих родин, тому що все, що найкраще, народжується саме в родині. Що наша дитина винесе зі своєї родини, тим потім буде жити. Як не навчиться молитви, то як буде любила приходити до церкви? Як сьогодні говорити про Бога, як голосити його науку? Що сьогодні треба зробити, щоби діти, молодь були у храмі? Нам обов’язково необхідна єдність та любов до Церкви. Сам приклад йде від батьків, тому що вони є першими авторитетами. В родині потрібно себе взаємно шанувати, любити, мати час для своїх близьких. Не нарікати, але дарувати себе одні одним. Шанувати кожен час, даний нам, щоби бути разом.

Далі Владика Аркадій пригадав, що у світі існує багато місць, де об’явилася Божа Мати. Об’явилася також тут, на лемківській землі, серед лемківського народу: Ми тут зустрілися, щоби величати Матір Божу, оцю провідницю до вічності, що дала від себе знак і показалася на цій святій Горі, що є серцем Лемківщини. Мати Божа з Гори Явір об’явилася в час, коли Лемківщина досвідчувала різних, позитивних і негативних подій. Об’явилася, щоби зміцнити віру людей, щоби не відходили вони від науки Ісуса Христа. Тому також почерез її заступництво шукаймо зміцнення нашої віри. Приходимо, щоби перш за все помолитися. Нашою молитвою ми поширюємо почитання Матері Божої з Гори Явір.

На закінчення Владика Аркадій пригадав: Нашою присутністю у цьому місці повинні ми допомогти відновити у собі пам’ять про дві Божі Заповіді любові: Люби Господа Бога Твого та люби ближнього свого, як себе самого. Ісус Христос дарує цю заповідь, щоб ми були ще кращими нащодень, щоби ми вповні виявили свою людяність.Пам’ятаючи про цю заповідь добре виповнимо нашу християнську місію та слова з молитви ОТЧЕ НАШ, тому що ми всі на цій самій дорозі, бо тим, який нас єднає є сам Ісус Христос присутній в Тайні Євхаристії.

Торжество на святій Горі Явір закінчилося процесією з іконою Мати Божої благословенням вірян. Усім прибулим на прощу теплими словами подякував Владика Володимир Ющак ЧСВВ.

Годиться ще відзначити, що каплиця Покрови Пресвятої Богородиці на святій Горі Явір на сьогодні збагатилася постійним архітектурним доповненням, про що задбали о. Ярослава Чухта та його парафіяни.

 † Владика Аркадій Трохановський

foto: P. Basałyga