У суботу 14 серпня 2021 року відбулося святкування храмового празника Перенесення Чесного Хреста у Венґожеві. Празник почався архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив кир Аркадій Трохановський Владика Ольштинсько-Ґданський у співслужінні отців душпастирів та ієромонахів ЧСВВ Перемисько-Варшавської Архиєпархії й Ольштинсько-Ґданської Єпархії.

Перед престолом венґожевської церкви св. Чесного Хреста станули: протоігумен Василіянського Чину у Польщі ієрм. Миколай Козіцький ЧСВВ, протосинкел Ольштинсько-Ґданської Єпархії о. Іван Галушка, синкел монашества Перемисько-Варшавської Архиєпархії ієрм. Петро Кушка ЧСВВ, о. Григорій Столиця, декан Венґожевський, ієрм. Василій Кепещук ЧСВВ, ігумен монастиря Отців Василіян та парох храму Чесного Хреста у Венґожеві, ігумен монастиря отців Василіян у Перемишлі ієрм. Дмитро Гарасим ЧСВВ, настоятель монастиря Отців Василіян у Кентшині ієрм. Мирослав Підлипчак ЧСВВ, ієрм. Ігор Гарасим ЧСВВ, парох у Кентшині, о. Дарій Ґлінєвіч, парох греко-католицьких парафій у Решлі та Байорах Малих, ієрм. Павло Старух ЧСВВ, парох у Банях Мазурських і Круклянках, ієрм. Василій Парасюк ЧСВВ, парах у Ґіжицьку, о. Станіслав Тарапацький з Ольштина та катедральний диякон Ольштинсько-Ґданської Єпархії Богдан П’єтночко.

Відкликаючись до Євангелія, Владика Аркадій нагадав про величну подію в історії християнства, якою був похід з древом Чесного і Животворящого Хреста  в роковини хрещення Київської Русі за св. Володимира. Ця подія мала місце в ХІІ столітті. З того часу, за прикладом даного переказу, грецький імператор Мануїл I (1143-1180) наказав нести хрест та ікону Богородиці перед військом у битві з невірними сарацинами і розбив їх ущент. Це була віра і впевнення, що хрест захистить та спасе від чужих, відсуне загрозу знищення.  Згадуємо сьогодні і братів Макавейських та їхню матір – Соломонію (або Саломію), які були  готові померти за батьківські закони і віддали своє життя, загинувши мученицькою смертю…

Завершуючи проповідь, Ольштинсько-Ґданський Єпарх попросив: «Вміймо в житті шукати того, чого вчить нас святий хрест. Вірності в житті вартостям Євангелія, вірності в подружжі, вірності в священничому служіння та духовному житті. Вміймо шанувати себе, будьмо також безкорисні в нашій любові. Хрест завжди допомагав нашим предкам перетривати різні важкі випробування. Він вчить нас бути вірними нашій українській традиції. Вміймо також з гідністю переносити терпіння наших близьких, будьмо разом з ними. Не вибираймо того, що просте та  легке. Воно не завжди веде до щастя».

Під час Божественної Літургії сповіддю служив ієрм. Василій Парасюк ЧСВВ та о. Григорій Столиця. У храмовому празнику молитовно возз’єдналися з усіма присутніми Сестри Служебниці НДМ разом з Провінційною сестрою Магдалиною Ожанською та Сестри Чину Святого Василія Великого.

На завершення Божественної Літургії Кир Аркадій декретом проголосив о. Григорія Столицю еґзорцистом Ольштинсько-Ґданської Єпархії. Опісля була представлена вірянам та гостям парафії художня програма у виконанні місцевих колективів, посвячення води та окроплення свяченою водою ново поставленого хреста.

(ред)