Свій храмовий празник парафія Преображення Господнього в Решлі відсвяткувала 19 серпня 2021 року. Цьогорічне храмове свято було особливим, оскільки о. парох Дарій Глінєвич разом з парафіянами вперше мали нагоду привітати в парафіяльному храмі Єпарха Ольштинсько-Ґданського Владику Аркадія Трохановського, який очолив Божественну Літургію. Разом з Владикою співслужили отці Ольштинсько-Ґданської єпархії та двох місцевих римо-католицьких священиків. Перед престолом стали: о. протосинкел Іван Галушка, парох кафедральної парафії в Ольштині; о. декан Григорій Столиця, парох Видмін і Хшанова, ієром. Мирослав Підлипчак ЧСВВ, настоятель василіянського монастиря у Кентшині, ієром. Павло Старух ЧСВВ, парох Круклянок і Бань Мазурських, ієром. Василь Парасюк ЧСВВ, парох Ґіжицька. о. диякон Богдан П’єтночка.

Звертаючись зі словом до вірян, владика Аркадій, серед іншого, сказав: «Ісус Христос забрав апостолів: Петра, Якова та Івана на Гору Тавор, щоби скріпити їхню віру. На Горі Тавор його обличчя так помінялося, що святість набрала так чистого кольору, який можна прирівняти лише до світло білого. Для апостолів Петра, Якова та Йоана, це мусила бути велика пригода бачити свого Вчителя в Його небесній славі. Слова Петра найкраще віддають цей душевний настрій: Господи, добре нам тут бути. Це була відповідь на те, чого вони досвідчили. Чи ми вміємо також так сказати? Сучасній людині слухати Бога приходить щораз то складніше.

Щоб так не було, можливо, треба частіше заглядати до молитовника, краще вслухатися в Боже Слово, яке чуємо хоча раз на тиждень в неділю на літургії. То буде наше преображення.

Хтось може запитати: чи людина наслідуючи Ісуса Христа може себе поміняти? Маємо багато прикладів, як великі грішники, які так себе називали, помінялися. Змінили радикально своє ставлення до Бога, до Церкви до християнських вартостей, вкінці, до життя. Причиною була якась релігійна подія, молитва другого за навернення близької особи, паломництво до святого місця, глибоко пережита покута за свої гріхи чи почуте Боже Слово. Запитаймо самих себе: чи мій дім відкритий на науку Ісуса Христа? Євангеліє, слово Ісуса Христа, мають в нас викликати творчі питання, мають вирвати нас з такого пасивного життя а, можливо, з песимізму, егоїзму, знеохочення. Дане слово може також нас заболіти, тому що воно не є тільки сентиментальним словом. Це дійсно живе Боже Слово, яке хоче вчинити нас відкритими для Бога. Найперше це має бути у подружжі, родині. Тут треба задбати, щоби Божі слова помагали нам будувати добрі відносини. Родина сьогодні під великим загроженням. Сьогодні забуваємо говорити «ми», а ставляємо на «я»! Це не є добре, бо це провадить до кризи, до роз’єднання. Українська родина завжди була і є міцним фундаментом також Церкви, бо це спільнота спільнот. Родина це така домашня церква, тут найперше вчимося молитви, відвідувати храм, тут вчимося вірності собі, а також вчимося будувати наші почуття. Якщо цього всього бракує, то тоді ми виходимо немов окалічені.

Празник Преображення Господнього вчить нас, щоби ми вірили словам Ісуса Христа. Преображення буде в нас, якщо ми будемо вміли  захоплюватися Божим словом, яке завжди буде для нас словом відновлення і буде провадило до Господа Бога та чинило нас кращими людьми». 

На завершення Божественної Літургії Владика Аркадій посвятив плоди землі, згідно традиції празника Преображення, а о. парох з парафіянами подякували Владиці, всім священникам, парафіянам  і приїжджим гостям за участь у святі.

о. Василій Парасюк ЧСВВ