Даної суботи, а було це для учасників події, пречудової погоди передобіддя 21 серпня (2021 р.), греко-католики Орнети, разом з запрошеними гістьми та вірянами з сусідських парафій (але також і парафій від цілої Ольштинсько-Ґданської єпархії) зібралися у місцевій церкві блаженного о. Омеляна Ковча та на майдані перед нею, щоби бути учасниками заразом чотирьох урочистих подій.

Греко-католицька субота в Орнеті, це був і ювілей 25-ліття існування парафії, й освячення мистецького іконостасу Дерево життя, і храмовий празник, а також урочисте відзначення 30-ліття незалежності України.

У порозі храму Владику Аркадія Трохановського, Ольштинсько-Ґданського Єпарха привітали хлібом-сіллю парафіяни та отець парох Роман Стороняк. Разом з Владикою до церкви увійшли численно прибулі на святкування отці й монахи нашої єпархії.

Отець Роман Стороняк, звертаючись зі словами привітань перед іконостасом, зокрема до Владики, запрошених достойних гостей і парафіян, нагадав присутнім, серед іншого, про блаженного о. Омеляна Ковча та його подвиг (тематичну виставку про «пароха Майданека» можна було подивитися перед храмом). Подякував також нашим священникам, громадським активістам, парафіянам за те, що чверть століття тому заснували парафію і спромоглися возвести власний храм, який колись був звичайним складом. Все відбувалося, що належить окремо відзначити, за сприянням місцевої державної адміністрації, з якою добрі відносини нашої місцевої громади існують і в наш час.

Архєрейську Божественну Літургію передував Молебень до блаженного Омеляна Ковча, після чого відбувся чин освячення Владикою нововстановленого іконостасу Дерево життя.

Свято в Орнеті пройшло за участі місцевих вірян, а також і прочан, що схотіли в цей день бути разом з ними. Можливо, місцева громада не дуже численна, проте, як нагадав Владика Аркадій Трохановський: «Згадаймо собі слова Ісуса, який сказав до апостолів: „Не бійсь, маленька спільното, бо вашому Отцеві вподобалося дати вам Царство” (Лк. 12,32). Нашим основним завданням є, щоби осягнути Небесне Царство, про яке розповів Ісус і запевнив нас, що будемо його учасниками, коли будемо вірити в Бога. Ці слова пригадав також святий Іван Павло ІІ, коли відвідував наші українські спільноти в Канаді. Там також спільноти подібні до наших. Хотів в цей спосіб показати, що і про тих найменших Бог не забуває, а одночасно вказує на це, що і найменші спільноти є важливою частиною Вселенської Церкви. 

Ольштинсько-Ґданський Єпарх відзначив також у проповіді особливу роль виховання у наших сім’ях: Наше виховання починаймо з Церкви і рідної хати, це є мій особистий обов`язок, як і кожних батьків. Це наша, моя, кожного з нас зокрема  відповідальність. Божий Закон вчить шанувати своє, то що рідне, але також шанувати чуже. Цей приклад показує покровитель Вашої парафії блаженний Омелян Ковч. Життя о. Омеляна може служити прикладом людини, яка до кінця земного існування не зрадила моральних принципів, глибоко гуманних і справді християнських. Його життя – приклад справжнього екуменізму, толерантності, про що так багато тепер говоримо. За свою людяність він заплатив найвищу ціну – життя. Життя блаженного Омеляна Ковча постає перед нами як модерне «житіє святого ХХ століття», століття жорстокого, сповненого терпіннь, ненависті й беззаконня. Наслідувати життя святого нелегко, але потрібно, щоби світ ставав щораз кращим.

На прохання пароха, після Божественної Літургії, Владика ще нагородив подячними грамотами відданих членів орнетської спільноти.

Торжества у храмі увінчав концерт хору з Варшави «З Україною в серці». Члени хору, це українці, що від років працюють в Польщі, іммігранти, які прагнучи підвищити матеріальний рівень своїх сімей в Україні, хочуть бути також часткою цілої української спільноти в Польщі. Концерт був присвячений 30-літтю незалежності України.

Празник став одночасно для його учасників, під час традиційної трапези, нагодою до приятельських розмов, спогадів й планів на спільне майбутнє.

(ред.)