У попразденство празника Успіння Пресвятої Богородиці в нашій парафії, в неділю 29 серпня, в П’єнєнжні спільнота відзначила Свято Урожаю. Святкування почалися від Божественної Літургії, яку очолив Владика Аркадій – єпарх Ольштинсько-Ґданської Єпархії. У літургії співслужили: парох, о. Артур Маслей, резидент ольштинської парафії о. Станіслав Тарапацький та о. диякон Богдан Пєтночко. Присутні у храмі були, посеред іншими запрошеними гістьми, п. Мирон Сич, віце-маршаок нашого воєвідства з дружиною Ольгою.

Звертаючись до присутніх у храмі Владика Аркадій сказав, пригадуючи вірянам:  У цей день, коли дякуємо за даровані нам плоди землі, пригадуємо також вартості, які для рільничого середовища дуже важливі – це пошана до родини, відкритість на Бога, пошана до землі, до натури, до природи, до екології. Сьогодні ми також дякуємо нашим хліборобам за їх труд, за їх працю. Щоби всі ми могли підкріпитися куском хліба, справді потрібно праці багатьох людей. Можемо з впевненістю сказати, що даним святом виявляємо солідарність між людьми. Дякуємо всім, хто відповідає за те, щоби нам нічого не бракувало, страви, щоби ми не голодували.

Далі Владика Аркадій звернув увагу на те, під час жнив та благословення у їхньому наміренні, дбайливий господар пригадує про добру совість. Кожен з нас є немов родюча земля, на якій Бог також хоче засіяти зерно добра. З Сіяча ми також стаємо землею, якій треба дарувати добре зерно. Тим зерном є Божі Заповіді, які повинні бути фундаментом нашого життя. Перед кожним з нас стоїть завдання, щоби збирати добрі діла за туземного життя, тому що колись прийде Божий Сіяч і відділить кукіль від доброго зерна і тих, які так робили, згуртує коло себе (Мт. 21,33). На них чекатиме нагорода.

Світ рільників, зауважив Владика Аркадій, стоїть перед різними викликами, тому тим більше повинні ми з пошаною ставитися до їхньої праці. Праця, яка залежить також від сил природи, несе з собою й ризик. Це велике зусилля. Її не завжди доцінює суспільство. Іноді навіть не розуміють і це провадить до дійсної ізоляції. А вона нікому не потрібна. У всьому треба шукати солідарності та взаємної підтримки.

Закінчуючи проповідь, Владика ще раз звернувся до присутніх з подячним словом: Сьогодні дякуємо Богові за зібрані плоди, за урожай, хоча рік був не простий. Дякуємо за труд, за велике зусилля, за працю, за старанність.  Дякую за Ваше прив’язання до землі, а Бога в нашій молитві просимо, щоби надалі благословив на майбутнє у Вашій праці, щоби Ви відчували вдоволення і в цій праці віднаходили сенс свого життя.

Після літургії відбулося посвячення принесених мирянами до храму вінків та плодів землі. Владика Аркадій подякував о. Артурові Маслею та всім місцевим вірянам за зорганізування свята. Усіх хліборобів привітав також і подякував за ретельну працю віце-маршалок воєвідства, пан Мирон Сич.

Після релігійної частини мала місце спільна трапеза для всіх гостей. З віночком українських пісень для присутніх виступив ансамбль «Млин».

Сподіваємося, що парафіяльне свято урожаю в П’єнєнжні у наступному році відсвяткуємо вже як наш спільний єпархіальний празник.

(ред)

foto: https://www.facebook.com/parafia.greckokatolicka