У четвер 24 вересня в Ольштині з ініціативи нашого Владики була проведена формаційна зустріч катехитів Ольштинсько-Ґданської Єпархії.

Конференція відбулася в Ольштині в приміщеннях Університету. Взяли у неї участь священники, сестри-монахині та світьські вчителі катехизи. Була це перша така зустріч катехитів новоутвореної Єпархії. Збори почалися від молитви. Після неї присутніх привітав Владика Аркадій Трохановський. Гостем конференції був о. Марко Блаза ТІ з Варшави.

У першій частині зустрічі  виступив Директор Катехитичного Відділу Єпархії синкел о. Іван Лайкіш. Розповів про заплановані у найближчому часі релігійні заходи: Огляд Релігійної Творчості, біблійну олімпіаду та художній конкурс «Чуда Ісуса Христа». Згадав також про найновіші катехитичні видання, які можна використати у дидактиці. Одночасно тут виникло питання про підручники, які сьогодні необхідні у навчанні катехизи для дітей та молоді в Польщі.

Друга частина зустрічі почалася доповіддю о. Марка Блази ТІ на тему місця літургії в катехизі. Отець звернув увагу на необхідність пояснювання літургії не тільки сучасній молоді, але також й їхнім батькам. Зауважив, що сьогодні нам потрібно відновити й осучаснити Церкву. За це якраз ми самі відповідаємо і це передусім залежить від нашого реального заангажування. Зокрема потрібно звернути увагу на якість навчання. Чимало осіб не відчуває потреби бути членом Церкви. Але такий підхід, це не тільки вицерковлення але так насправді, це відхід від Ісуса Христа. Доповідач ще звернув увагу на факт, що люди відходять від Церкви, чи навіть від карикатури Церкви, яка її впряму компроментує.  Наголосив ще на тому, що не можна в Церкві тільки моралізувати. Не можна на ідеологію відповідати іншою ідеологією. Сьогодні ми повинні дуже второпно підходити до різних євангелізаційних та харизматичних ініціатив. Там, де немає послуху супроти легальній владі, там треба бути дуже второпим і постійно розпізнавати від чого воно береться.

Доповідач радо відповідав на різні запитання від учасників конференції. На закінчення наголосив на тому, що не треба боятися проповідувати Ісуса Христа. Це наша дорога – посівати добро. Церкву утворюють різні люди і тому не треба нам знеохочуватися.

На закінчення зустрічі з подячним словом для доповідачів та усіх присутніх виступив Владика Аркадій Трохановський. Конференція закінчилася почастунком та вільними розмовами в приміщеннях Університету.

(ред)