Річницю тридцяти літ свого існування відзначила у середу 6 жовтня парафія Зачаття св. Івана Хрестителя в Члухові (Парафія була заснована у 1991 р. Її першим парохом був о. Петро Швец-Надворний. Від 2001 р. адмініструє нею о. Роман Ференц. Парафія має у своєму володінні власний храм та приходство, які знаходяться у Члухові за адресою: вул. Р. Трауґутта 12.).

Святкування ювілею тридцятиліття пройшло за участю Ольштинсько-Ґданського Владики Аркадія Трохановського та запрошених достойних гостей. За престолом храму разом з Владикою до Божественної Літургії, крім місцевого пароха, станули: о. Степан Прихожденко, о. Марюш Дмитерко, о. Василь Мельникович та о. Олег Гриців.

Дані святкування стали також нагодою до посвячення ново встановлених у вікнах парафіяльного храму вітражів з зображеннями святих Володимира й Ольги, а також ікон приміщених на балюстраді хорів.

У привітальному слові до Владики, парох, о. Р. Ференц, серед іншого, сказав: Радіємо сьогодні, що дочекали цього зворушливого моменту, коли можемо сказати, що вдалося подолати всі труднощі у всіх можливих ситуаціях, і все могли ми зробити на Божу славу. Дякуємо Вам, Владико, що сьогоднішня літургія служитиметься у наміренні нашої парафії й усіх тих з нас, що не побоялися підняти виклик і побороти перешкоди. Вони бо вірили, що усе заплановане можемо зробити, а працюємо в одно ім’я і для спільного добра.

Ольштинсько-Ґданського Владику УГКЦ, який до Члухова вперше прибув вже як єпископ нашої Церкви, привітала також делегація мирян, звітуючи про досягнення місцевої спільноти й накреслюючи сподівання на найближче майбутнє.

Натомість, Владика Аркадій Трохановський, звертаючись з проповіддю до присутніх у храмі, між іншими, на самому початку відзначив: Дійсно, за останній рік багато помінялося. Заодно в цілому суспільстві, як і в житті поодинокої людини. Головно, вплинула на нас всіх ситуація пов’язана з епідемією коронавірусу. Сьогодні приходжу до вас як єпископ Ольштинсько-Ґданської єпархії. Прибуваю, гадаю, зі словами надії, щоби ми, досвідчуючи всього в минулому, вміли подивитися на наше майбутнє з почуттям добре виповненого планованого, але також і з почуттям, що перед нами нові завдання.

Після Божественної Літургії, сповнюючи прохання отця пароха, Владика вручив подячні грамоти та медалі найбільш заангажованим парафіянами, саме тим, яких можна відшукати в кожній з наших парафій, і які завжди становлять їх рушійну силу.

Завершенням торжества стала процесія навколо церкви та молитва і посвячення прицерковного металевого хреста, поставленого в місці вже змуршавілого дерев’яного. Потім ще відбувся у храмі чин посвячення вітражів з зображеннями святих Володимира й Ольги, який разом з Владикою довершили о. декан Степан Прихожденко та о. Р. Ференц.

Звичаєво, парафіяни ще пізніше зустрілися з Владикою і священниками у парафіяльному залі, де була нагода до прямих розмов, а також до спільного співу.