З певним запізненням, спричиненим світовою пандемією, в понеділок 4 жовтня у Любліні було відкрито й освячено пам’ятник блаженному о. Омелянові Ковчу – «парохові Майданека».

У торжестві, між іншими, взяли участь Глава УГКЦ, Блаженніший Верховний Архиєпископ Києво-Галицький, Митрополит Київський Святослав (Шевчук) та Архиєпископ і Митрополит Перемисько-Варшавський Євген (Попович).

Пам’ятник встановлено на сквері при схрещенні Дороги Мучеників Майданека з вулицею Цвинтарною. Над проектом пам’ятника працював різьбар Олександр Дяченко й архітектор Марта Дяченко.

На монументі викарбовані слова (українською, польською й єврейською мовами) із листа, що його передав родині блаженний о. О. Ковч родині: «Ми тут усі рівні: поляки, євреї, українці, росіяни, латвійці та естонці. Я єдиний священик серед них. Навіть не можу собі уявити, як тут буде без мене. Тут я бачу Бога, який є однаковий для всіх нас, незалежно від наших релігійних відмінностей. Можливо, наші церкви різні, але один і той же Великий і Всемогутній Бог…».

На торжествах присутніми були делегати з Парафії Блаженного Омеляна Ковча в Орнеті з парохом о. Романом Стороняком. У Польщі є лише дві парафії під покровом Блаженного Омеляна Ковча.

(ред.)