Храмовий празник, це гарна нагода для об’єднання всіх вірян та нагадання про особливу важливість парафіяльної спільноти у житті українців розпорошених по північно-західних куточках Польщі. Празник, це один із елементів, який утворює реальну «живу парафію» об’єднуючи вірних навколо молитви та спільного відпочинку і святкувань спільноти.

У четвер 14 жовтня парафія ольштинського кафедрального собору Покрови Пресвятої Богородиці відзначила свій храмовий празник. На духовне свято прибули до Ольштина греко-католицькі священники з регіону, завітали також представники римо-католицького духовенства й гості, щоби разом молитвою величати покровительку ольштинського собору та розділити радість парафіян.

Святкування розпочалися напередодні відслуженням Великої Вечірні з Литією. У четвер о 17.00 год. урочистість почалася з Молебня до Пресвятої Богородиці, який відслужив о. Станіслав Тарапацький. Празничну Архієрейську Божественну Літургію очолив Ольштинсько-Ґданський Владика Аркадій Трохановський. У своїй проповіді до вірян Владика підкреслив, що цей день нагадує нам про молитовне заступництво Божої Матері за людський рід та зосередив особливу увагу на значенні молитви в житті спільноти і кожної родини. Говорив, що саме молитва будує спільноту. Владика також відзначив, що Покрова – це свято не лише релігійне, а й національне. 14 жовтня Україна відзначає День козацтва, День утворення УПА та День захисника України. «Саме це свято нагадує нам про наше ставлення до національних цінностей, як ми їх зберігаємо, як ми живемо ними нащодень, як ми дотримуємося рідної традиції»  – говорив у проповіді Владика.

З нагоди свята Владика Аркадій подарував ольштинській парафії ікону Покрови Пресвятої Богородиці.

Після богослужіння представники делегацій від дітей, молоді та парафіяльної ради привітали владику Аркадія з празником. На завершення святкової літургії отець парох Іван Галушка подякував присутнім за спільну молитву, за те, що розділили духовну радість з ольштинянами та  запросив усіх до парафіяльного залу на вечерю.

Парафіяльне свято прикрасив своїм виступом вокальний дитячий ансамбль «Сузір’ячко» під керівництвом Дарії Булки-Бзіль, який представив святкову концертну програму релігійних пісень.