Через місяць (25 листопада) наша єпархія відзначатиме першу річницю її заснування.

Згідно декрету Апостольської нунціатури від 25 листопада 2020 р. нова єпархія була заснована на території, яка відповідає кордонам  римо-католицьких митрополій: Вармінської, Ґданської, Білостоцької та Плоцької дієцезії з Митрополії Варшавської.

Отже, до складу Ольштинсько-Ґданської єпархії УГКЦ зараховано й територію Кашубщини. Раніше цей регіон був в межах Вроцлавсько-Ґданської єпархії.

Українське населення Кашубщини, це прямий результат дії депортаційної акції «Вісла» з весни 1947 р. Згідно матріялів поміщених у відомій праці д-ра Євгена Місили (Akcja «Wisła”. Dokumenty i materiały. Warszawa 2013), у даний регіон, тобто давніх Ґданського та Кошалінського воєводств, були депортовані колишні мешканці районів: Білгорай, Біла Підляська, Холм, Горлиці, Грубешів, Лісько, Лежайськ, Переворськ, Сянік, Томашів, Володава, Замостя, Ясло. Всього, як подає вчений, 36 449 осіб. У більшості, греко-католицького віросповідання.

Сьогодні на території Кашубщини, яку обіймає Ольштинсько-Ґданська єпархія, маємо 11 греко-католицьких парафій та душпастирських пунктів, в яких працює шістьох наших священників. Тут також розпоряджаємося трьома власними храмами та парафіяльними будинками. Одна спільнота підготовляється до будови своєї церкви.

Ґданськ. Перші греко-католицькі Служби Божі у столиці Помор’я відправив о. митрат Василь Гриник 19 травня і 26 травня 1957 р. Отець Гриник доїздив до Ґданська з Циганка. Ті Божественні Літургії були відслужені у костелі св. Варфоломія, який згодом став конкатедрою спершу Вроцлавсько-Ґданської єпархії УГКЦ, а потім Ольштинсько-Ґданської.

Після служіння о. митрата Василя Гриника, у Ґданську почергово служили:  о. Михайло Вергун, о. Михайло Бундз, о. Ярослав Яків Мадзелян, о. Богдан Дрозд, о. Андрій Сорока, о. митрат Ростислав Процюк.

У 1997 році, 3 липня, Архиєпископ і Митрополит Ґданський Тадеуш Ґоцловський передав до вжитку греко-католицькій парафії у Ґданську, на руки Владики Теодора Майковича, костел св. Варфоломія разом із парафіяльним домом.

Сьогодні храм, завдяки клопотанню парохів та заангажованих парафіян, адаптований до вимог східного обряду. Встановлений іконостас, а стіни розписані фресками роботи художника зі Львова Андрія Дудка. Настоятелем храму Покрови Пресвятої Богородиці та св. Варфоломія є о. митрат Йосиф Улицький.

Важлива подія в духовному житті спільноти мала місце 23 травня 2015 р. Тоді відбулося урочисте відкриття й посвячення на площі перед храмом пам’ятника хрестителя Київської Руси–України, св. Володимира Великого.

Картузи. У цьому місті, інколи іменованому неофіційною столицею Кашубщини, греко-католики нечисленною громадою моляться в каплиці Сестер Милосердя св. Вікентія де Поль. Опікується ними о. Олег Гриців. Картузькі віряни, це в основному заробітчани з України, які приїхали сюди «за хлібом», але також хочуть віддавати хвалу Господеві Богу рідною мовою і в рідному обряді.

Отець Гриців душпастирює також в Лемборку. Греко-католицька парафія св. Дмитрія заснована тут 1958 року й від того ж часу ведені є метрикальні книги. Богослужіння відбуваються у римо-католицькому храмі св. Максиміліана Кольбе, натомість уроки катехизи для дітей і молоді відбуваються в місцевій Початковій школі нр 8. На даний час спільнота підготовляється до покладення підвалин під власну церкву.

Греко-католицька парафія у Битові є однією з тих, де богослужіння в рідному обряді були служені вже кілька років після переселення й в умовах тоді ще сильно воюючого комунізму. До 1989 року греко-католики богослужіння правили в латинському костелі св. Катерини. У 1982 р. спільнота придбала зруйнований євангелицький костел і адоптувала його на церкву східного обряду. Церква св. Юрія була освячена у 1989 році. При парафії ведеться навчання релігії та української мови.

У битівській парафії почергово служили отці: о. Василь Гриник, о. Стефан Дзюбина, о. Василь Червінчак, о. Василь Гриник, о. Теодор Савка, о. Михайло Вергун, о. Володимир Пирчак, о. Ярослав Москалик, о. Богдан Крупка ЧСВВ, о. Йосафат Романик ЧСВВ, о. Роман Малиновський. Від 2019 р. у парафії служить о. декан Степан Прихожденко.

Дві парафії, Смолдзіно і Дембниця-Кашубська не мають власних церков, натомість, користають з гостинності храмів римо-католицьких спільнот. Це: костел св. Трійці у Смолдзіні та костел св. Івана Хрестителя в Дембниці-Кашубській. В обох Божественні Літургії служить о. митрат Богдан Піпка.

Парафія у Члухові була заснована у 1991 р. Її першим парохом став о. Петро Швец-Надворний. Від 2001 р. адмініструє нею о. Роман Ференц. Парафія має у своєму володінні власний храм та приходство, які знаходяться у Члухові (за адресою: вул. Р. Трауґутта 12.). Греко-католицькі богослужіння члухівський парох служить ще у Баркові, у місцевому костелі св. Трійці.

6 жовтня члухівська парафія святкувала своє 30-ліття. Святкування проходили за участю Ольштинсько-Ґданського Владики Аркадія Трохановського.

(ред.)