Неділя 7 листопада в парафії св. великомученика Дмитрія в Лемборку стала незвичним святом. Отже, цього дня, з нагоди храмового празника до громади завітав правлячий архієрей Ольштинсько-Ґданської єпархії Владика Аркадій Трохановський, щоби очолити Божественну Літургію та освятити пам’ятний хрест на місці будівництва парафіяльного храму греко-католицької громади міста.

У костелі св. Максиміліяна Марії Кольбе, де місцеві вірні впродовж багатьох років відправляють свої богослужіння, Владика Аркадій у співслужінні місцевого адміністратора о. Олега Гриціва та ґданського о. декана Степана Прихожденка, відслужив Божественну Літургію.

Владику у порозі привітала парафіяльна молодь, яка подякувала йому за візит та попросила про благословення для всіх присутніх у храмі. Під час літургії Владика Аркадій звернувся до вірних зі словами підтримки та вказав на основні проблеми та виклики, з якими в теперішньому часі доводиться стикатися християнам, зокрема в час пандемії. Владика на прикладі покровителя парафії св. Дмитрія, вказав на важливість бути вірними своїй вірі, своїй Церкві, а також народові. Після Божественної Літургії наш архієрей помирував усіх вірян. На завершення богослужіння наймолодші парафіяни привітали Владику Аркадія словами віршів та духовної пісні.

Згодом на  вул. Вичулковського Владика Аркадій очолив чин освячення хреста на місці будівництва парафіяльної церкви. Звертаючись до присутніх, зокрема до представників місцевої влади, архієрей сказав: «Прошу Вас про відкритість та ментальну підтримку, щоби ця святиня була знаком різноманітності й водночас толерантії. Знаком того, що українці це добрі сусіди, приятелі, це немов хтось із найближчої родини. Щоби ми таку родину становили й будували – українці та поляки. Щоби ми взаємно одні одних підтримували, а ця церква була знаком взаємного розуміння і поєднання. Щоби до неї приходили також поляки і молилися, щоби чули українську молитву за своїх приятелів. Благословляю усю спільноту!”.

У святкових торжествах взяли участь, зокрема, бургомістр Лемборка п. Вітольд Намисляк, віце-бургомістр п. Єжи Перналь, староста повіту п. Аліція Зайончковська. Урочистості завершилися святковим обідом, котрий для достойних гостей і вірян приготували місцеві парафіяни.

о. Олег Гриців